Labels

Tuesday, August 03, 2010

Mentarang - Khazanah Alam Tertanam

Ramai yang tak tahu pasal mentarang ni.. Ia adalah sejenis binatang. Sama macam remis, kepah, lala, waka waka.. Hehe... Memang betul, ramai yang tak tahu..

Siput Mentarang
Alam: Haiwan
Filum: Moluska
Kelas: Bivalvia

Siput mentarang mempunyai kulit yang nipis dan biasanya lebih menggemari air yang mempunyai suhu rendah. Sebelum kejadian tsunami 2004, mentarang ni memang tak banyak pon. Lagi² hanya boleh didapati di pantai Perlis jerk. Lepas tu,  sejak tsunami melanda, mentarang atau nama saintifiknya Pholas Sp. boleh didapati di sekitar pesisir pantai di kawasan Jeram, Kuala Selangor hingga ke Tanjung Karang dengan banyaknya. Mentarang ada di dalam lumpur sedalam 50 cm dari permukaan dan biasanya didapati pada jarak 300 meter hingga setengah batu dari pesisir pantai. Untuk memperolehinya terpaksa dengan mengorek lumpur tersebut apabila bila air laut surut.


Harganya boleh mencecah RM7 sekilo. Macam murah jugak la.. Kalo tak pandai basuh dan masak, bau dan rasanya agak berlumpur. Tapi tetap jugak ramai yang gemar makan mentarang ni. Nak makan pon kene hati², tengok perut jugak, lendir jernih pada mentarang ni kene buang kalo taknak perut yang sensitif tu meragam.

MENTARANG TUMIS PEDAS
Ehsan: Dari dapur MaDiHaA...


Bahan²
1 kg mentarang ~ dicuci bersih2 kulitnya (jika perlu guna berus yg sesuai), rendam & tos beberapa kali utk buang lumpurnya
1 helai daun kunyit ~ disiat2 (boleh ganti dengan beberapa helai daun limau purut)
2 batang serai ~ di ketuk
minyak masak secukupnya
1 s/b sos nampla (sos ikan)
2 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
garam & aji secukup rasa
1 s/k asam jawa ~ diramas dengan air kat bwh tu
1 ~ 2 cawan air (bergantung keperluan)

Bahan² Kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 batang serai ~ dihiris dulu
10 biji cili kering ~ potong2 & rebus kejap
6 biji cili padi

Cara² Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & serai yg diketuk. Tumis hingga garing & wangi.
2. Masukkan segala jenis sos & air asam jawa. Biar mendidih kejap.
3. Masukkan mentarang & daun kunyit. Kacau2 biar sebati. Masukkan gula, perasa & garam (rasa dulu takut termasin coz dlm sos pun ada garam).
4. Kacau2 biar kuah agak pekat bolehlah matikan api & hidang panas2.
Terima kasih kerana membaca Sila ke untuk info menarik

2 comments:

  1. aku dok kat Sekinchan dedekat Kuala Selangor!.. menatang nie dulu masa aku kecik-kecik selalu carik kat Pantai Sg Labu ( Sekinchan )... sebelum Tsunami mmg dah ada.. cuma org tak tau jer...

    ReplyDelete
  2. 2la.. rmai giler xtau.. tapi sblm tsunami tak banyak benda ni, pas tsunami jerk banyak..

    ReplyDelete