Labels

Friday, March 29, 2013

Segalanya Jadi Makin Sulit Kalau Kita Makin Lari Dari Kenyataan Dan Masalah

Sharing is Caring


Salam u guys..

Rini aku duk termenung kejap, pikir nak wat pe. Tetiba terlintas dalam otak aku pasal kata-kata kat tajuk tu. So, aku menaip untuk mengingatkan diri sendiri.

Now, aku dah tinggal sorang kat rumah. Osmate aku da balik kampung. By the way, aku tak pernah cerita kan pasal osmate aku. Haha.. Takpe.. Sejak aku pindah duk sorang, lepas raya puasa tahun lepas dia duk skali ngan aku. Kerja kat KL. Hari tu dia balik kampung. Myb dia nampak kesusahan mak dia duk sorang kat rumah, adik-adik pergi sekolah. Ayah plak minta dia jaga famili sebab ayah dia kerja atas kapal minyak. Sekali keluar kerja, berminggu la takda kat rumah.

Tu pasal life aku. Pasal kerja, aku kene double work sekarang. Sebelum ni aku ada cerita aku kene jadi presiden kelab kat opis aku ni. Mula bulan 4 tahun lepas rasanya. Aku tak aktif sangat. Malas dan fokus pasal kerja. Lepas tu aku ingatkan dia nak rotate presiden plak. So, aku taknak la orang selepas aku ni fikir aku tak buat apa-apa. Awal tahun ritu aku willing nak buat event aku sendiri. Ahli kelab setuju. Then lepas planning, ada beberapa perubahan. Aku dah siapkan segala kertas kerja. Diorang nak add drop ajk yang tak buat kerja. Aku ingatkan akan berubah semuanya. Aku dah detailkan kerja yang nak dibuat, maybe diorang semua fikir aku memang boleh commit buat kerja kelab. So, aku stay jadi presiden untuk tahun kedua ni.

Tetap bersyukur walaupun aku tak berharap. Kena bersyukur sebab tu tanda orang percayakan pada kebolehan kita. Terima kasih..

Maknanya aku kena uruskan kerja aku sebaik mungkin. Tak boleh campur kelab dan kerja. Tapi perihal kelab kena uruskan waktu kerja juga.

Then, bila aku say aku sibuk, ada yang macam tak puas hati seolah-olah "macam kau je la sorang yang sibuk" sedangkan dia tak tahu apa masing-masing kerjakan. Setiap saat sangat penting bagi aku. Nak berskype pun dah malas. Unless kalau ada yang penting.

Sampai ada yang asik nak perli aku, "kau tu orang penting", "kau tu kan busy..", "kau boleh jadi bos nanti ni sebab ko selalu busy, banyak kerja.."

Ya Allah, aku bersabar, maka kau kuatkanlah aku hadapi orang-orang macam ni. maksud aku busy, yes, aku ada kerja dan tengah buat kerja. Kalau semua aku sahut, aku kejar pasal kerja, pendek kata work-a-holic.. Kerja aku tak akan selesai. Now, bagi aku, aku nak habiskan mana kerja yang perlu aku habiskan dulu.

Kalau ikutkan hati, aku nak hilangkan diri. Tapi at least, aku bukan macam sesetangah orang. Tak dapat handle kerja, hilangkan diri ke surau, midvally.. Kejap kejap hilang.. Tak pun 24 jam berskype je. Kerja ada tak siapkan.

Kat rumah ni tak ada masalah aku duk sorang. Cuma sunyi je la. Kat opis seronok la ada kawan-kawan. Balik rumah senyap je. Macam mana pun, just follow the flow. Jangan lompat-lompat. Kejap buat itu, kejap buat ini.

Masalah kewangan. Ni lagi satu.. Aku rasa macam berhikmah sangat sekarang. Pasal kereta tertanggung sampai 2 biji. Dah selesai dah. Macam mana selesai itu masih rahsia. Haha.. Alhamdulillah.. Aku percaya, Allah dah aturkan yang terbaik untuk aku. Yang penting, aku jangan pernah lupakan Dia. Allahu Akbar..

Sekarang apa yang aku nampak, aku perlu hadapi kenyataan, selesaikan sikit-sikit masalah. Aku dah hampir berjaya melaluinya. Jangan ulangi kesilapan.

Saturday, March 16, 2013

Infographic Galaxy S4

Sharing is Caring

Seriusly, aku sangat jeles... Walaupun masih bertahan Galaxy Note 1 kat tangan aku. Erm.. Waiting for S4 walaupun aku tak suka S3. Hahaha..


credit: droid-life

Friday, March 15, 2013

Elak-elakkan Kawan Yang Cuma Menggunakan Kita

Sharing is Caring
Salam..

Bismillahirrahmanirahim..

Hari ni aku nak bermuhasabah diri sikit. Hope siapa-siapa kawan aku ke anon ke yang baca, cuba la selami jiwa masing-masing.

Entri ni bukan nak tuju kat siapa-siapa. Cuma datang dari hati ni nak bermuhasabah. Aku ada pengalaman aku sendiri. Tak salah kita bercakap dari pengalaman juga pengamatan.

Kawan makan kawan dah biasa kita dengar. Tu terlalu menonjol. Aku rasa aku takda kawan yang macam tu dah sekarang. Masing-masing seronok bagi kerjasama, tolong-menolong, meluah pendapat. Itu sangat seronok aku berkawan sekarang.


Kawan cuit kawan. Dengar macam perkara baik. Tapi aku nak bercakap tentang kawan yang cuit-mencuit ni. Nak selamatkan diri, dia cuit kawan dia, lepas tu, cuit kawan lain pula.

Masing-masing saling mencuit.

Contohnya, dalam ramai-ramai, kita tak puas hati dengan sorang ni. Lepas tu dengar juga kawan kita yang lain tak puas hati. Sampai-menyampai cerita. Semua jadi tak puas hati. Bila sorang tu bersuara, yang lain sorok tangan. Diamkan diri. Kawan yang kita tak puas hati tu mula trasa. Yang lain masih diamkan diri. Konon tak bersalah. Yang salah siapa? Mestilah yang bersuara tu. Sedangkan yang bersuara tu cuma nak tutup mulut semua pihak. Yang dibencinya siapa? Yang bersuara.

Macam tu lah kan kawan yang suka mencuit. Kau buatlah, aku tak berani. Nanti jadi pape, orang tak nampak buruk aku.

Astaghfirullah.. Aku cuba insafkan diri.

Aku nak elak-elak kan benda ni terjadi kat diri aku. Lepas ni, biarkan orang lain bercakap. Dosa tanggung sendiri. Aku nak duk diam. Buatlah nak buat apa pun. Yang lain tak puas hati, makan la hati sendiri-sendiri. Bagi aku mudah je. Selagi aku rasa tak pedulikan, aku enjoy.

Jangan kuat melenting, cuba dongak ke langit. Sedar mana kita berada. Bersyukur dengan perkara baik yang kita buat.

Saturday, March 09, 2013

Ustaz Kazim: Terbeliak..

Sharing is Caring

                  Tuan-tuan,
                               Apa yang menyebabkan
                                                      tuan-tuan
                                          mata TERBELIAK ? ? ?


                    TERBELIAK
                Eksiden kereta
                              Tuan-tuan pun berhenti
           Ternganga EKSIDEN
                                  Terkejut depan mata


                                                                           TERBELIAK
                                                                  Perempuan pakai seksi
                                                                   TERBELIAK jugak


 Habis PAHALA
                 Dah lah puasa
                              Hilang pahala pun
                                              TERBELIAK jugak



                     Tuan-tuan,
                               Yang TERBELIAK masa nak
                                                                            MATI
                                                                                              ni APA?


            Yang TERBELIAK masa nak MATI
                             Dia NAMPAK apa yang dia akan JUMPA
                                           Dia TENGOK apa yang dia akan JUMPA dalam
                                                       KUBUR



Apa yang dia akan JUMPA dalam
                                          NERAKA

                                         Dia tengok apa yang dia pernah buat dalam
                                                                                               DUNIA

                ALLAH
                      tunjukkan masa dia nak
                                                     MATI

                                           Apa yang kita pernah buat dalam
                                                                              dunia ni ? ? ?


                             Sekarang ni apa yang kita pernah buat ? ? ?


Masing-masing TAHU apa yang pernah kita
                                                      BUAT . . .


                                                                   Saya pakai SERBAN
                                                                                Saya pakai JUBAH
                                                         Saya tahu apa yang saya BUAT


          Tuan-tuan pakai BAJU MELAYU
Pakai KAIN PELIKAT
                Tuan-tuan SEJARAH SILAM tuan-tuan buat


                                                             Akak-akak pakai KAIN TELEKUNG
                                                       Akak-akak tahu apa
                                                                  SEJARAH SILAM akak-akak

               Sebelum MATI
                                          ALLAH tunjukkan balik


                                                                                MATA TERBELIAK
                                                                     NGANGA MULUT
                                                                                DADA BEROMBAK

    Dalam hati kata . . .

                             "Yang ni pun tunjuk ? ? ?..."

                                                         "Yang ni pun tunjuk ? ? ?..."

              AAAARRRRRGGGGGHHHHH ! ! !

          DADA kencang...

                                       TAKUT 
                                                  Nak minta AMPUN dah tak SEMPAT

                              Nak BERCAKAP dah tak BOLEH



                                                       Dah dalam ambang
                                                         SAKARATUL MAUT



             Yang ni lah maksud Nabi:
                                 " Siapa yang mati macam tu..
                                              . . . ALLAH TAKKAN jumpa dia !
                                        . . . ALLAH BENCI jumpa dia !


                      Sebab dia MATI dalam keadaan
                                                       SUUL KHOTIMAH

-Ustaz Mohd Kazim Elias