Siput Mentarang
Alam: | Haiwan |
Filum: | Moluska |
Kelas: | Bivalvia |
Harganya boleh mencecah RM7 sekilo. Macam murah jugak la.. Kalo tak pandai basuh dan masak, bau dan rasanya agak berlumpur. Tapi tetap jugak ramai yang gemar makan mentarang ni. Nak makan pon kene hati², tengok perut jugak, lendir jernih pada mentarang ni kene buang kalo taknak perut yang sensitif tu meragam.
MENTARANG TUMIS PEDAS
Ehsan: Dari dapur MaDiHaA...
Bahan²
1 kg mentarang ~ dicuci bersih2 kulitnya (jika perlu guna berus yg sesuai), rendam & tos beberapa kali utk buang lumpurnya
1 helai daun kunyit ~ disiat2 (boleh ganti dengan beberapa helai daun limau purut)
2 batang serai ~ di ketuk
minyak masak secukupnya
1 s/b sos nampla (sos ikan)
2 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
garam & aji secukup rasa
1 s/k asam jawa ~ diramas dengan air kat bwh tu
1 ~ 2 cawan air (bergantung keperluan)
Bahan² Kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 batang serai ~ dihiris dulu
10 biji cili kering ~ potong2 & rebus kejap
6 biji cili padi
Cara² Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & serai yg diketuk. Tumis hingga garing & wangi.
2. Masukkan segala jenis sos & air asam jawa. Biar mendidih kejap.
3. Masukkan mentarang & daun kunyit. Kacau2 biar sebati. Masukkan gula, perasa & garam (rasa dulu takut termasin coz dlm sos pun ada garam).
4. Kacau2 biar kuah agak pekat bolehlah matikan api & hidang panas2.
Terima kasih kerana membaca
Sila ke My Blurbs untuk info menarik
aku dok kat Sekinchan dedekat Kuala Selangor!.. menatang nie dulu masa aku kecik-kecik selalu carik kat Pantai Sg Labu ( Sekinchan )... sebelum Tsunami mmg dah ada.. cuma org tak tau jer...
ReplyDelete2la.. rmai giler xtau.. tapi sblm tsunami tak banyak benda ni, pas tsunami jerk banyak..
ReplyDelete