Labels

Monday, December 31, 2012

Selamat Tinggal Kenangan 2012 Yang Penuh Memori dan Pengajaran

Sharing is Caring
2013 dah nak muncul kejap lagi. Mula terfikir tentang 2012 yang lepas. Apa yang berlaku. Terlalu banyak kenangan 2012 ni. Macam-macam berlaku. Kenangan pahit manis yang ajar aku erti kehidupan. Betullll, aku bukan nak berpujangga. Dah aku tak tau ayat yang sesuai nak luahkan. Hahaha..

Awal tahun 2012, hidup aku dah mula menunjukkan perubahan. Sama sekali dalam bentuk persahabatan. Semua berlaku pada malam sambutan 2012. Bergaduh dengan seorang kawan. Yang memberi aku nilai baik buruk persahabatan dan kekeluargaan.

Bulan Februari, aku berjaya keluarkan sebiji kereta untuk bantu kawan aku dalam kesusahan. Dengan hasrat, dapat mengubah hidup beliau dan keluarganya. Jadi orang berguna.

Bulan April, lepas asik bergaduh dengan seorang kawan ni, aku buat keputusan pindah rumah untuk tinggal sendiri. Aku sewa rumah asing. Senang. Tak perlu bergaduh lagi. Aku dah tolong dia, keluarkan kereta untuk dia supaya dia berubah. Tapi masih sama. Lepas tu, aku jadi Presiden sebuah kelab opis aku. Satu cabaran buat aku.


May, aku ada sikit masalah dengan sorang kawan, sampai aku bergaduh. Sampai gegendang telinga aku bocor. Untuk kali pertamanya, aku ditempatkan ke wad Hospital Pantai Bangsar. Sebelum tu aku dah rancang untuk tenangkan diri dan sucikan hati di tanah suci Mekah.


Jun, tengah bulan ni, aku buat Umrah seorang diri. Seronok sangat. Seolah aku tak percaya aku dapat juga ke tanah suci Mekah. Aku rindukan sana. Seronok hidup penuh dengan ibadat. Terasa ringan untuk melakukan ibadat. Aku harap, aku dapat lakukan berkali-kali lagi masa akan datang.

Raya Ogos tahun ni sangat-sangat bermakna. Tak macam tahun lepas, tak puas langsung. Dah la raya pertama aku dengan famili orang lain. Tahun ni, aku nikmati puasa beberapa hari dengan famili. Raya pon rileks je. Sebelum tu, masa bulan puasa, aku ada wat kerja jahat. Aku amik balik kereta yang aku tolong kawan tu. Nama kereta tu atas nama aku. So, aku berhak amik semula. Bukan nya aku hadiahkan pada dia pon. Tak guna aku wat baik pada kawan aku tu sedangkan dia suke tipu aku. Sampai last day sebelum aku amik kereta tu pon, dia masih tipu aku. Aku tahu segalanya. Aku kan ada ramai perisik. Hahaha... Serius.. Aku pasang perisik pelusuk negeri. So, berani dia tipu aku kan? Memang silap la. Aku amik balik kereta tu, aku jual dekat seorang kawan. Dia beria nak pakai kereta tu. Nak bagi deposit RM2k katanya.. Tunggu.. Bersambung bulan 12 nanti..

September sampai lah November ends, aku hidup biasa-biasa. Enjoy life sendiri. Aku kan dah duduk sendiri. Tapi aku ada seorang kawan tinggal dengan aku. Dia dari Sarawak, nak kerja KL. Tapi tak tahu permulaan dan kesambungan hidup agak terhad. Aku pon sunyi hidup sorang. Lepas raya ritu, aku pelawa dia tinggal dengan aku. Aku tolong dia. Kot-kot dia berjaya jumpe punca rezeki dia kat sini sape tahu kan. Pada bulan September jugak, aku ke Pangkor. Berehat, tenangkan diri dengan opis mate. Ops.. Aku lupa sampai sekarang nak buat entri ni. Tak pe.. Next time ok..

Disember.. Bulan ni penutup cabaran aku kot.. Haha.. Nak tahu? Sal kereta yang aku cakap tu. Kawan aku ni asik ada problem. Aku syak dia tipu aku. Yes.. tak syak jugak, memang ada. Dari bulan lepas-lepas lagi dah. Cakap nak bayar. Sedar-sedar, dah 2 bulan tak bayar. Sedihkan.. Dia tipu aku. Bila aku soal siasat, dia ngaku, dia ada tipu aku sebab nak jernihkan keadaan. Dia tak tahu yang dia menambahkan keruh. Aku dah mula sentap. Pada bulan 11, dia tak bayar, dia diam je tak bagitahu aku. Yang 2 bulan tu dia dah settlekan sebulan. Yang bulan sebelas pulak, dia tak bayar. Sampaikan bank call aku. Aku soal siasat lagi. Dia cakap dia kene ragut. Ok.. Takpe lah kene ragut, tapi dia pandang mudah dengan tak bagitahu aku. Dia janji nak bayar 7 hb Dec, tapi dia tak dapat bayar lagi, dia tak bagitahu aku pon. Sabar.. Dia bayar 10hb Dec. Aku bincang dengan dia, aku nak amik semula kereta tu. Biarlah.. Aku bagi diri sendiri kesenangan, aku tangung sendiri kesusahan. Lebih baik daripada aku bagi orang kesenangan, tapi orang bagi aku kesusahan. Minggu lepas, aku amik semula kereta tu. Kawan aku tu, masih hutang aku 2 bulan. Belum lagi hutang lain yang aku halalkan pada dia. Takpe lah, harap dia bayar yang 2 bulan tunggakkan tu sudah la..

Now.. Menantikan tahun 2013. Aku berharap sangat, hidup aku lebih cerah. Lebih bermakna pada diri sendiri. Aku tak sanggup dah nak tempuh duka. Tak sanggup kene tipu. Tak sanggup ada kawan yang hanya nak amik kesempatan sahaja.. Aku taknak ingat lagi apa yang berlaku pada tahun 2012 ni. Sangat-sangat hitam. Ini aku macam nak cerita juga sal kenapa aku cakap hitam ni. Tapi tunggulah aku ada masa terluang, aku ceritakan.. Untuk tahun 2013 ni, aku tak berazam nak berubah ke ape, cukuplah moga iman aku lebih teguh, lebih kuat. Aamiin.....

Pengalaman Bersama Marmut dan Suggies

Sharing is Caring

Nak tau? Beberapa minggu lepas aku dengan kawan-kawan study aku ada borak pasal marmut. Ada la sorang kawan ni bela marmut dari zaman study lagi. Dulu hamster, sekarang Guinea Pig. Cantik-cantik. Tapi aku tak minat sangat. Yang aku minat sangat nak bela adalah Suggies. Suggies ni nama manja untuk Sugar Glider sebenarnya. Marmut plak nama manja untuk famili Guinea Pig dan Hamster. Kot la.. Hahaha..

Lepas tu, kawan aku tetiba roger aku pasal ada orang jual murah Suggies. Biasanya sekor maunya RM300-RM350. Tapi dia cakap, kawan dia jual sepasang RM380. Deal.. Aku nak.. Tapi si Guinea Pig ni macam best jugak. Sekor dia jual murah je, kawan-kawan kan.. Sekor dalam RM80. Kalo kat kedai maunya RM200 lebih sekor. Aku nak 2 ekor, dia kasi RM120. Fuhh, giler murah rege.

Oneday, hari Isnin ke ape ritu aku pegi amik. Sugar Glider (SG) dan Guinea Pig (GP) kat rumah kawan aku ni. Malam sebelum tu aku dah shopping siap-siap cage. Dah ready untuk ahli keluarga baru aku ni.

Suggies a.k.a Sugar Glider


Ai.. Pening aku dengan 2 ekor ni. Aku tak biasa dengan pets sebenarnya. Lagi-lagi yang garang dan kuat bermain dengan perasaan. Biasanya aku bela kura-kura kecil, ikan dan pernah sekali bela kucing. Kali ni aku nak cuba bela SG. Aku memang teringin sangat sebenarnya nak bela SG ni. Minat sangat. Aku ingatkan, kalo beli baru ni, tak la garang sampai nak gigit. Masa aku amik dari rumah kawan aku ni pon, dia macam hangin dengan aku. Asik crabbing.


Macam takot dengan aku pon ada. Masa ni aku letak rumah dia kat atas, lepas tu aku tukar ke bawah sebab dia ni macam tak pandai nak masuk dalam rumah tu. Bila letak bawah, asal tengok muke aku je, dia masuk dalam rumah. Kadang-kadang sampai tak keluar.


Aku bagi makan, tak keluar. Bila aku lari jerk, tengok tv or mandi, barulah dia keluar makan. Tak lama lepas tu masuk dalam balik. Aku takda masa nak bersembang ngan dia.


Suka tengok kalau dia aktif. Yang ni nama dia Mika. Tak banyak melawan. Agak nampak macam lonely dan takut-takut. Tak terlalu crabbing.


Yang lagi sekor tu yang duduk atas bumbung nama dia Reko. Aktif. Badan dia besar sikit dari Mika. Suspek dia tu jantan. Tu dah nak masuk rumah dah lepas dia tengok aku.


Special makanan dia aku beli. Tak makan pon. Buah jugak yang dia nak. Aku tukar-tukar buah. Aku baca dalam blog, ada yang bagi yogurt. Aku try la.


Aku nak test, apa je dia makan sebenarnya. Aku cuba la campurkan semua bahan ni.


Dah macam Pavlova dah aku buat. At last, semua licin kecuali kiwi. Nak cakap masam, tak masam tapi ada la sikit masam tu. Tapi still manis. Kenapa dia tak makan? Huhu..


Akhir-akhir ni dia dah kurang makan buah. Bagi epal pon macam tak abes. Bagi buah lain pon sama. Carot lagi la. Bagi yogurt pon tak abes. Aku cuba kasi protien plak, ulat ape entah ni. Aku bagi sikit je. Ada yang cakap tak elok bagi banyak-banyak. Tapi aku dah terbeli banyak. Secawan apam polkadot tu RM1. So, aku amik la RM3. Mak ai.. Banyak sangat plak.


3 cawan ulat, banyak plak. So, aku bela la ulat-ulat ni jugak. Kawan aku cakap kasi makan roti. Nasib baik dia makan roti ni. Senang tugas aku bela ulat-ulat ni.

Untuk Reko dan Mika ni jadi jinak sikit, semalam aku keluarkan rumah dia. Aku kosongkan cage. Sebab nak kasi dia biasa tgk aku dan keadaan sekeliling. Takda kesudahan jugak dia duk dalam rumah je. Aku nak pegang pon, aihhh... Dia macam garang la. Selalu sergah aku. Macam nak terkam aku. Mana tak takotnya.

So, aku harap, sape-sape yang sudi tolong aku jinakkan 2 ekor ni, tolong la aku. Huhu..

Marmut a.k.a Guinea Pig


Yang ni 2 ekor paling mudah aku jaga. Tak mengganas pon. Aku pon tak takot. Yang sekor warna perang dan hitam tu nama dia Kum Kum. Yang hitam putih tu plak nama dia Momok.


Mula-mula aku letak camni. Baru beli biasa la. Macam kesian jugak. Lepas tu, 2 hari lepas, aku beli jaring dan batu-bata. Aku nak buat partition. Aku nak sekat pasu tu. Tapi oleh kerana batu tu sikit, dinding tu jadi rendah. Bila aku lepaskan mereka, boleh pulak si Kum Kum ni melompat bata tu. Terus sampai ke pasu rendah aku.


Tak pe, aku tinggalkan sementara aku siapkan dia punya tangga nak masuk ke sarang dia. Sebab si Momok pandai masuk sarang sendiri. Si Kum Kum ni tak pandai. Sementara aku tinggalkan dia ni, aku ingatkan dia lompat turun semula.


Di makannya anak pokok cili aku ni. Arghhh... Tension. Tak boleh jadi ni. Aku pon susun bata tu semula.


Ha.. Kan senang camtu. Luas sikit kawasan dia. Aku dah lapik paper kat bawah tu. Senang nak bersihkan nanti.

Makanan plak aku tak tau lagi masa tu. Aku beli je. Orang yang kat kedai pet tu plak tak terangkan betul-betul.


Aku beli Alfalfa Hay. Lepas baca kat tenet, tak leh bagi sangat rupanya Alfalfa ni. Tapi sesuai untuk yang below 6 month. Takpe, Momok ngan Kum Kum baru je 2 bulan lebih. Abeskan seguni ni, aku beli la plak Timothy Hay.


Pallet ni plak dia kurang makan la. Makan tapi tak banyak. Benda sedap kot taknak makan kenyang-kenyang. Hahaha..

Next time aku dah tau apa yang perlu untuk mereka ni. Sayang marmut sebab senang bela. Marmut ni jinak ke tak erk? hahaha..

Tuesday, December 11, 2012

Tahun 2012 Paling Sibuk Aku Berkerja

Sharing is Caring

Salam
Biasanya kalau tak update blog
Orang akan cakap dia sibuk la ape la sampai tak sempat nak update
Padahal malas ataupon takda idea
Hahaha

Rini aku nak share kalendar kije aku yang nampakkan aku ni
Macam busy

September 2012

Oktober 2012

November 2012

Disember 2012

Hope tahun depan tak macam ni
PENAT
Huhuhu...

Friday, December 07, 2012

Blogger Criminal

Sharing is Caring

Rini aku takda mood nak pegi kerja
Tak tahu lah kenapa
Penat kot
Dah sebulan lebih rasanya aku tak berehat
Semalam aku macam bad mood sikit
Dengan sorang budak ni asik duk panggil tanya pasal kerja
Waktu rehat pon sibuk duk panggil aku
Time rehat kot
Respek la sikit masa orang lain
Walaupun aku tak turun makan
AKu nak jugak berehat kat opis tu
Nak hangin-hangin sangat
Karang cakap aku plak tak komited kat kerja
Lepas duk ngadu kat budak opis
Masing-masing macam busy
Tapi bila aku fokus kerja
Diorang macam free
Bila aku join
Diorang macam busy lagi
Ok
Malas nak cakap banyak
Takpe la
Kalau tak nak layan aku sudah la
Aku tak paksa
Mungkin aku tak biasa join diorang makan sama-sama
So, aku tak geng/rapat ngan diorang kot

So, Asrol
Take your time
Hari ni tetiba macam ada mood nak photoshoot
Nak amik gambar lain sebenarnya
Tapi gaya lain plak

Nah gambar dengan tajuk
Blogger Criminal Asrol Mania

Sebenarnya nak amik gambar macam bawah ni
Tak tahu nak bagi tajuk apa
Asrol Mania

Tuesday, December 04, 2012

Peringatan Kepada Kaum Wanita, Persoalan Kepada PDRM

Sharing is Caring

Salam Muhibbah
Hari ni aku nak cerita sikit
Kisah pagi tadi
Aku dah nak pos entri pagi tadi tapi hati tengah bengang
Kang ada yang aku maki kaw-kaw

Kemalangan kereta rempuh penunggang motorsikal
Pagi tadi aku ke tempat kerja macam biasa, tunggang motorsikal. Lalu lebuhraya hubungan timur-barat dari kajang-cheras, lepas Taman Connought, aku nampak satu insiden kat depan. Kesnya, kereta tukar line paling kanan masuk ke line tengah lalu merempuh motor bersebelahan line tengah. Aku yakin sebab kedudukan kereta dan motorsikal semasa kemalangan. Baru beberapa saat berlaku depan aku. Aku syak, suspek ni tergesa-gesa atau suka hati tukar line tersebut tanpa pastikan jalan tu betul-betul clear. Suspek seorang wanita.

Aku dah banyak kali kut sebut dalam blog aku ni. Kaum wanita ni paling ramai yang suka hati belok kiri kanan, tanpa bagi signal dan pastikan jalan tu clear. Kenapa erk? Susah sangat ke nak bersabar dulu, bagi signal nak membelok lepas tu tengok jalan clear ke tak, kemudian belok la kalau dah clear. 

Tak pasal-pasal, yang jadi mangsa keadaan adalah orang lain. Bila dah eksiden, dia cakap tak nampak. Tak nampak atau tak peka? 

Sepatutnya, bila atas jalan raya, tengah drive. Setiap beberapa saat, sila pandang side mirror. Barulah kita dapat tahu jarak depan dan belakang berapa laju dan berapa rapat. Bagi signal sebelum nak membelok terlebih awal sebelum membelok. Bukan dah belok baru bagi signal. Tu dah tak berguna.

Ingatlah wahai kaum hawa. Aku bukan nak tuduh melulu. Tapi aku da lama berpengalaman tunggang motor ke tempat kerja, dalam keadaan panas ke, hujan ke, jem ke.. Aku pun pernah bawa kereta, so, aku boleh je bagi perhatian pada orang lain.

Hari ni, kesian pasangan ni kena langgar. Jatuh, motor hempap diorang. Perempuan dalam kereta ni rileks je. Apa dia nak jawab? Buat laporan polis, lepas tu mangsa tu macam mana? Tak pernah aku dengar kemalangan, lepas tu claim perubatan atas insuran kereta yang langgar. Kalau kereta kemek, boleh la claim insuran kereta yang melanggar. 

Persoalan kepada pasukan PDRM
Apa tindakan kepada pesalah? Yes, saman RM300 kerana mewujudkan kemalangan. Mangsa tu macam mana? Kemana saman RM300 tu? Kenapa polis pula yang saman RM300? Bukan ke sepatutnya mangsa yang patut saman mengikut kerugian?

Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku sendiri.


Monday, December 03, 2012

Kena Jaga-jaga Dengan Budget Kewangan

Sharing is Caring

Apa yang terbuku dalam hati aku sekarang adalah kewangan aku
Semua ni lepas kes aku kenal sorang kawan yang asyik menipu aku
Disebabkan dia, aku dah rugi berpuluh ribu kot
Dia buatkan aku berhutang kad kredit berbelas ribu
Pinjaman peribadi dia yang hampir berpuluh ribu
Pinjaman kereta

Nak cerita lebih-lebih
Tapi macam tak elok plak
Cukup la sebagai pembuka cerita kewangan aku

Alhamdulillah
Walaupun aku memang berdepan masalah kewangan
Aku masih cukup untuk berbelanja, makan, minum
Aku masih kawal kewangan aku

Hari ni aku terbaca kat paper

KUALA LUMPUR: Seramai 241,740 individu diisytihar bankrap di negara ini setakat April lepas, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai.

Beliau berkata daripada jumlah itu, sebanyak 52,917 kes berlaku di Selangor dan 42,843 di Wilayah Persekutuan, manakala 70 peratus adalah lelaki dan selebihnya wanita.


"Pinjaman kenderaan menunjukkan kes kebankrapan yang paling tinggi iaitu 25.21 peratus, diikuti pinjaman persendirian 13.15 peratus, pinjaman perumahan 12.31 peratus, pinjaman perniagaan 11.26 peratus dan kad kredit 4.9 peratus,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini. 

Ya Allah
 Pinjaman kereta
Sekarang pun aku berdepan dengan pinjaman kereta juga

Kerana kawan
Aku telah keluarkan kereta kedua atas nama aku
Tapi disebabkan masalah peribadi
Aku ambil semula kereta tu
Ada yang tawarkan diri nak beli kereta tu
Aku dah serahkan pada dia
Tapi entah macam mana
Dia pula berdepan masalah kewangan
Tak mampu bayar ikut tarikh yang ditetapkan

Macam-macam masalah yang dia hadapi
Tak dapat gaji la, kene rompak la, hilang la

So, aku plan akan ambil semula kereta tu
Takpe la, dari orang lain susahkan aku
Baik kesusahan tu datang dari aku
Biarlah aku susah sendiri
Berbaloi

Tapi aku mohon pada Allah
Cukuplah orang menyusahkan aku
Aku taknak dah kesusahan lagi
Aku kena lebih berhati-hati

Bila baca paper tadi
Aku cuba faham tentang "Bankrap"
Aku rujuk laman web MyGovernment
Katanya tentang bankrap

Bankrap atau muflis bermaksud individu yang secara rasmi mengaku bahawa beliau tidak mampu untuk membayar segala hutang yang ditanggunginya. Di Malaysia jumlah minimum hutang tertangguh untuk seseorang individu itu boleh diisytiharkan sebagai muflis adalah RM30,000.

Habislah
Aku berhutang pon dah lebih dari tu

PTPTN dah lebih RM50000
Kereta Persona RM56000 (Manual Baseline)
Kereta MyVi RM57000 (Auto Baseline)
Pinjaman peribadi RM---

Boleh bayangkan tak macam mana komitmen bulanan aku?
Huhu
Tapi InsyaAllah
Aku percaya
Kalau aku maintain macam sekarang ni
4 tahun lagi aku dah boleh settlekan hampir separuh dari ni

Lepas tu
Aku nak beli rumah pulak
Baru kawen

4 tahun lagi baru kawen?
Hahaha
Rileks la..
Baru awal 30-an kot