Labels

Saturday, December 28, 2013

Pentingnya Backup Blog Entri

Sharing is Caring

Aku baru perasan blog aku ni problem kat link-link. Sebabnya aku manual show link kat sidebar tu. So, kalau ada problem tu sorry eyh. Takda mood lagi nak adjust.

Sebelum ni aku pernar terdelete blog aku. Nasib baik aku ada back up. Cuma beberapa post selepas backup tu la aku hilang. Bila aku re-publish, link dah berubah. Huhu..

Pentingnya backup
Aku pernah dengar beberapa blog kena hack. Post kena delete. Kesiannya.. So, lepas ni, untuk kesedaran semua, backup la blog korang sebulan sekali.

Friday, December 27, 2013

Warm Up Blog

Sharing is Caring
Dah berapa lama erk aku tak berblogging. Sebok duk buat menda lain. Haha.. Ni lah orang cakap duni akhir zaman. Satu hari 24jam macam tak cukup masa nak buat itu ini. Dari pagi wat kije, sedar-sedar dah nak malam.

Warm up
Ok.. Aku cuba berbalik pada blogging lepas ni. Try ok..


Gittew.. Ala ala Raja Azmi kan gediknya.. hahaha

Thursday, July 25, 2013

Kawal Kolestrol

Sharing is Caring

Salam,

Minggu ni tahap kesihatan aku amat membimbangkan. Hampir setiap hari aku pening, letih, mengantuk, tak boleh fokus, kepala berdenyut..

Aku wat keputusan nak pergi ke klinik kat office je. Skali bila check, tekanan darah tinggi bacaan bawah adalah tinggi. Bacaan atas normal. Doktor bagi cadangan aku buat blood test. Nasib baik pagi hari tu (2 hari lepas) aku tak makan supplement. Kot-kot lah bagi kesan sikit pada darah kan.

Hari ni dapat keputusan. Jumpa doktor.
Siap duk dalam file lagi.

Tengok, patut la 2 hari makan masa nak siap, dapat card bagai.. Hahaha


Siap laminate okeh..

Baru aku tau darah aku jenis O Positif. Penderma universal tetapi hanya menerima darah jenis ni je. Darah lain takleh masuk. Kehkehkeh..

Mak ai.. Beratnya aku.. 95KG.. Aku dah lama tak timbang.. Tinggi aku ingatkan 183cm.. Maybe silap berdiri sket ke ape kan.. Berat tu yang aku tak tahan tu. Lepas ni boleh beli timbang la, aku selalu nak timbang. Hahaha..

Berat ideal max bagi aku adalah 82KG. Fuhhh... Aku kene turunkan berat aku 13KG. Arrgggghhhh.. Mampu ke aku? Hahaha.. Tapi sekarang aku dah 2 minggu kot tak makan nasi. Rasanya dalam 2 minggu ni baru sepinggan aku makan nasi. Nak kurangkan karbohidrat.

Tadi doktor pas aku ke konsultan pemakanan. So, aku kene ceramah la sikit tadi bab pemakanan. Bila kira-kira balik, memang aku amalkan pemakanan yang tak sehat. Sayur dah la tak makan. Buah pon aku tak makan. Fiber tu penting. Kalau sebelum ni aku makan beras biasa, aku dah tukar ke beras elok sikit. Ni aku makan roti biasa, lepas ni aku kene amalkan makan roti yang tinggi kandungan fiber, yang elok sikit lah. Apa salahnya untuk kesihatan sendiri kan. Buah tu aku boleh telan tapi walaupun ada peluang, aku tak amik pon buah. Malas nak makan.


Ini dia keputusan. Yang lain semua ok. Takda masalah pun. Tapi yang sangat bermasalah adalah kolestrol. Ni la bahana diet pemakanan yang tak seimbang. Aku kena kawal kolestrol dalam badan. Aku selalu makan yang bergoreng, berlemak.. Ini yang buatkan aku pening. Dalam masa lama, aku boleh dapat sakit jantung.

So, dalam perancangan aku, aku kena capai target kurang berat badan dan kolestrol. Aku biasa keluar beli barang dapur seminggu sekali. Apa kata aku kena tambah dalam checklist aku dengan buah. Buah tu sangat penting. Sayur bagi aku, tomato dan timun sudah mencukupi daripada aku tak amik langsung. Kan.. Tunggu tiga bulan dari sekarang, aku nak buat ujian darah lagi nak tengok pengurangan kolestrol dan berat badan. Nanti nak beli timbang lah. Seminggu turun 0.3KG pon jadi la.. Hahaha..

Friday, July 19, 2013

Surat Daripada Penunggang Motor Kepada Pengguna Jalan Raya Lain

Sharing is Caring
Aku sangat-sangat setuju dengan satu page kat facebook ni.. Sapa makan cili, dialah terasa pedasnya Silalah follow ramai-ramai..

Assalamualaikum.

Dari Penunggang Motosikal,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
_____________________________________________________

Kepada Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.

Tuan/Puan

Saya mewakili penunggang motorsikal seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi kepada pemandu-pemandu kereta yang tidak pernah berpengalaman menjadi penunggang motorsikal atau yang tidak
memahami perasaan menjadi penunggang motorsikal bahawa:

1) Kami berhak menunggang motorsikal di dalam lorong utama. Bukan hanya menunggang di lorong kecemasan. Kerana kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai LORONG KECEMASAN. Tidak perlu
bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi kepada kami.

2) Jika pemandu kereta ingin memotong kereta di hadapan, dan ada penunggang motor di laluan bertentangan, kami layak di hormati. Jangan memotong dengan tanggapan bahawa kami kecil dan boleh mengelak.

3) Di kawasan sesak & jem, tolong lihat belakang dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar lorong & pastikan beri signal 10 saat terlebih dulu, (KAMI BUKAN ROBOT yg "auto detect" kereta nk kekiri atau kanan) sebab yang parah bukan anda tapi kami. TAKE NOTE!!

4) Penunggang motorsikal seperti kami BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati sama seperti orang lain.

5)Kepada pemandu kereta yang merokok, jangan sesuka hati mencampakkan puntung rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu
jika ada penunggang motorsikal atau pengguna jalanraya yang lain. Puntung rokok yang masih berbara itu berkemungkinan termasuk ke dalam pakaian penunggang motorsikal dan membahayakan kami.

6) Jangan hina kami hanya kerana kami menunggang motorsikal. Allah dah turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu berbangga dengan harta dunia.

Sekian.

Yang menunggang motorsikal..
P/S : Tolong Share ^^
Salam Ramadan

Wednesday, July 10, 2013

Selamat Berpuasa 2013

Sharing is Caring
Salam,

Selamat berpuasa kat semua peminat. Haha.. Tahun ni aku puasa sorang-sorang lagi. Sahur pagi tadi macam biasa, makan koko crunch. Aku kene minum susu, supaya perut tak meragam. Maklumla sejarah gastrik. Huhu..

Harap tahun ni aku sehat sikit la, tak macam tahun lepas. Bulan puasa kene demam denggi. Rasa nak shooting la tahun ni. Tahun lepas shooting baju merah. Tahun ni nak shooting baju ape plak.. Aku malas nak beli baju melayu. Tak pakai pon. Jumaat kat opis dah. Harapkan raya je la 2 kali setahun. Tu pon kalo raya haji aku pakai baju melayu. di buatnya raya haji ni aku kat Mekah. Mampu ko? Hahaha..

K la.. Pose jangan tak pose. Tak baik tau tak pose tanpa sebab kukuh...

Thursday, July 04, 2013

Cari Jalan Menguatkan Stamina

Sharing is Caring

Salam

Akhir-akhir ni badan aku agak lemau. Bangun subuh pon berat. Biasa aku dah segar jam 6 pagi. Tapi sebulan dua ni, kol6.30 pagi tu mengantuk gila. Lagi teruk 2 minggu kebelakangan ni. Badan tersangat letih. Siang malam. Tido malam awal pun, pagi betul-betul macam orang tak cukup tido.


Lepas diskus dengan orang berpengalaman. Ada yang ofer Shaklee dan beberapa produk lain. Ada sorang akak ni share experience dia. Menarik. Dia suruh aku cari sejenis ubat tu nama Arcalion. Khas untuk membantu minda yang kurang baik. Yer la, aku sekarang bila badan tak kuat, aku jadi kurang fokus, malas nak buat kerja.

Nak tunjuk gambar tak tahu mana satu. Banyak sangat pattern. Huhu.. Tapi aku cuba cari kat farmasi kat opis aku. Takda la plak cadangan ubat tu. Lepas tu aku dapatkan satu supplement ni.

Nu-Prep 100

Ubat ni aku dah usha kat internet. Untuk kuatkan tenaga lagi-lagi untuk bekerja. Tapi ada satu laman web kesihatan batin, katanya ubat ni khas untuk kuatkan tenaga kelelakian. Amboi, bukan main promote kan. Aku baca kat laman web betul takda pun cakap macam tu sangat. Cuma nak kasi kuat stamina bekerja, segar dan sehat je.

Ni aku tengah order Shaklee Vit B-Complex. Dari segi pembacaan, macam ok jugak. Khas untuk menguatkan tenaga dalaman. Bagi sehat.

Monday, June 24, 2013

Sedut Mensedut Cerita Lama

Sharing is Caring

Salam

Ades.. Sekarang aku giler kat cerita lama. Flash back semula, masa aku sekolah dulu-dulu, kuat tengok tv. Ada cerita bersiri yang aku layan sampai tak hengat dunia. Kadang-kadang malam aku siap sama-sama ngan ayah aku tengok tv. Banyak yang aku masih ingat cerita lama yang aku teringin nak tengok semula. Sebelum ni aku asik terpikir sal Movie. Movie paling nak tengok balik, Ten Brothers.. Haha.. Chinese movie..


Kalau korang masih ingat lah.. Best kot citer ni..

Sekarang duk pikir pasal siri plak. Aku still lagi teringat cerita

The Secret World of Alex Mack

Penah tengok citer ni? Petang-petang kot. Aku lupe tahun berapa. Budak ni terkena kimia, lepas tu dia jadi ada kuasa magic. Leh cairkan diri, kawal benda dari jauh.. Rupanya dia ada 4 season kot. Yang aku tengok kat tv season 1 je. Tv kan.. Smallville dulu pon kemain lambat TV3 show cerita. At last aku abeskan semua season kat internet je. Sampai kesudah si Clark Kent tu takleh terbang. Then darah dia boleh ubati kaum dia sendiri jadi lebih berkuasa.

Lepas tu aku teringat plak kat cerita Ocean Girl. Yang pon satu.. Aku rasa lepas citer Alex Mack kot ada cerita ni plak.

Ocean Girl

Ada 4 Season jugak ni, yang tengok 1 season je. Apa kesudahan pon aku tak tau. Haha. Best cerita ni. Budak ni leh berenang lama dalam air. Baik dengan binatang dalam air. Idup dia banyak dalam air, tapi dia bukan duyung.

Yang paling aku teringat. Paling best bagi aku adalah cerita

Farscape

Main kat TV2 jam 8.30 malam. Sempat tengok season 1 je. Tau-tau ada season 2 tapi tak main kat TV la. Dah lama aku carik, nak ingat balik tajuk punya lah susah. Tadi cuba cari, dapat lah cerita ni. Dah season 4 rupanya. Aku cuba download full season. Kisah dia kat angkasa lepas la, diorang semua dari pelbagai makhluk. Tinggal dalam 1 kapal. Yang best, kapal dia ni hidup tau. Boleh kawen pastu mengandung. Kapal yang diorg duduk ni tengah mengandung, aku sempat tengok episod kapal dia kuar anak. Lagi modern anak dia. Ada senjata hebat. Tak sabar nak tengok sampai habis. 30Gb kot. Warghhhh...

Sabar tunggu cerita ni siap. Kalau korang ada pape cerita yang best, update kat aku tau. Nak flash back balik pastu sambung cerita yang tak lepas tengok masa kecik dulu. Hahahaha...

Friday, June 21, 2013

Dah Mula Hobi Baru Menjahit

Sharing is Caring

Salam

Lama tak share life aku ngan korang kan. Last post aku promote jam on behalf my best friend forever.. Sape yang tak tengok lagi beberapa jam ni, sila la ke entri SALES: Jam Ori Harga Murah Pun Boleh Dapat.. Ada banyak lagi pilihan jam, kena wassap dia la.

Dia pun da berbisnes, aku pun nak start bisnes sendiri. Tapi nak slow-slow la berbisnes. Taknak terlalu tamak dan tergopoh gapah. Masih dalam belajar. Untuk permulaan, aku mula sikit-sikit belajar menjahit. So, aku dapatkan sebuah mesin jahit. Belajar sendiri-sendiri je kat umah.


Jenama SINGER model 2259. Ada 19 corak jahitan.

Kat rumah ni ada langsir hadiah dari sorang kawan dan sehelai langsir yang aku beli tahun lepas tak berjahit lagi. So, aku nak buat kombinasi warna langsir aku nak taruk kat belakang tv aku kat ruang tamu.

Ruang kecil untuk Dummies

Dengan tak belajar cuba menjahit, aku terus mulakan jahitan. Haha.. Agak jerih la jugakkan bagi orang baru macam aku. Kehkehkeh...

Dah siap ada accessories jahitan neh..



Tunggu la siap nanti aku tunjuk kat korang eyh. Kikiki.. Now jahitan maybe dah jadi hobi aku. Dah boleh jadi modal berkongsi idea. Now, aku ngan sorang kawan opis aku saling berkongsi pengalaman dan idea. Dia banyak benihkan idea kat aku. Thanks dear..

Monday, June 03, 2013

SALES: Jam Ori Harga Murah Pun Boleh Dapat..

Sharing is Caring
Mari-mari jualan murah.. Harga menarik.. Jauh lebih rendah..

Leather (Cow)

Strap High Quality Rubber

Strap High Quality Rubber

1st Class Fossil - Black Leather (Cow)

Marc by Marc Jacob


Kalau Berminat Sila Hubungi:


Hairul Azhar
017-3546552
019-3787746 (Wassap)

Saturday, May 18, 2013

ASUS Padfone 2 is the Best

Sharing is Caring

Salam

Atas permintaan ramai untuk aku preview Padfone 2 aku ni. Akhirnya ada sedikit kerajinan.

Setelah beberapa lama meng'usha' ASUS Padfone 2, akhirnya aku dah dapat. Dengan harga masih tinggi, dapat la jugak nak merasa telefon + tab.

Dulu masa Galaxy Tab masih baru dalam pasaran. Aku pernah pakai Tab 8.0. Tak best sebab tak boleh wat call. Aku masa tu pakai Galaxy S2. Aku pernah terfikir, kalaulah apa yang ada dalam Galaxy S2 aku sync dengan Tab aku kan best. Kalau tak, aku terpaksa sync sendiri dengan bluetooth or pc transfer. Susah.. Banyak kerja nak kene buat. Kemudian aku jual balik Tab, aku beli Galaxy Note. Tak berapa besar, tak berapa kecil. Cukup baik..

Now, dari tahun lepas aku usha kat internet, aku dapat info pasal ASUS Padfone. Wow, macam yang aku idamkan. Sabar... Lepas tu dapatlah jugak.

Jom review sama-sama..



Ini dia rupa Padfone 2. Telefon ni datang sekali dengan Padfone station. Masukkan telefon ni ke dalam slot pada station dia. Kalau tak cucuk telefon, tab tu tak berfungsi.



Bila dah siap cucuk pada Station dia. Dia akan berfungsi sepenuhnya seperti Tab. Wallpaper, Susun atur menu, Resolution, Application dan sebagainya. 100% Tab.


Station ni jugak berfungsi seperti power bank. Tab ni kita boleh set cara cas dari Station ke Telefon. Smart charge or normal or charger semata-mata. Lepas test, aku boleh cas sebanyak 3kali. Means, aku boleh pakai tanpa cas selama seharian lebih lepas guna 5 6 jam camtu.




Set asal memang Jelly Bean 4.1.1. Tak macam Galaxy, walaupun sama Jelly Bean, ASUS dan Samsung tak sama OS nya. Samsung ada smart stay dan 2 view application.


Banyak game aku install tapi masih laju samada aku pakai sebagai Telefon or Tab.


Memory dalaman. Padfone takda memory card. Dia ada memori built-in semata-mata. Aku rasa lebih mudah kalau memori satu tempat je. Tapi masalah kalau kita nak format or back up. Boleh tapi kena usaha lebih.


Fungsi camera pun berbeza dari Samsung. Sorry aku selalu bezakan dengan samsung sebab sekarang aku masih pakai Galaxy Note I. Hihi.. Aku suka camera mood dia yang Beautification tu. Kita boleh terus adjust dari camera untuk edit muka kita dari gemuk ke kurus, mata besar, hilangkan jerawat. Muahahaha... Thanks a lot ASUS.


Yang berbeza juga, Padfone ni ada Instant Dictionary. Lagi best ianya offline. So, boleh jadi kamus segera.



Ni contoh dictionary dia. Senang nak faham dalam masa sekejap.


Asus pun ada Note dia tersendiri. Aku lebih suka SuperNote ASUS dari S Note Samsung. Paling suka part kita lebih mudah nak tulis macam bawah ni. 100% tulisan tangan dalam baris tu. S Note Samsung hanya boleh convert terus ke text tapi kadang-kadang tak detect sangat tulisan buruk macam aku ni. Tapi kat PowerNote ni pun boleh macam tu. Now, buruk-buruk tulisan aku, aku tetap boleh faham. wakaka..



Ouke.. Itu saja lah.. Aku pon tak tahu nak cerita apa lagi. Haha..

Wednesday, April 24, 2013

Suprise Banyak Kali Katanya

Sharing is Caring

Salam..

Alhamdulillah.. Syukur Pada Allah..

Malam tadi dapat berita gaji naik. Ingatkan naik la dalam RM50 ke kan.. Tapi lebih dari tu.

Bangun pagi, aku baca la release letter sal bonus, agak memberangsangkan jugak. Sebab tahun lepas aku ada apply cuti tak bergaji untuk pergi umrah. Aku apply banyak hari, HR pesan jangan amik banyak sangat, nanti bonus dia tolak hari kerja. Tapi ingatkan banyak la dia tolak, rupanya takda la beza sangat pun. Bonus pon bakal dapat esok atau lusa..

Macam biasa nak pergi kerja tadi, aku bukak pintu beranda, nak kasi anak2 makan. Skali aku tengok, si Momok aku dah melahirkan anak. Wow.. Terkejut aku dibuatnya. Tetiba ada GP kecik lam cage.


Pastu aku tinggal pi opis.. Balik ada lagi lam sangkar.. Sejuk hati kan.. Bela sampai beranak..

Malam ni, aku tengok dah xda anak dia.. Rupa-rupanya jatuh lam lubang air hujan. Berendam dalam tu. Hope dia xda pape la.. Aku dah basuh dia ngan air suam. Anginkan dengan Hair Dryer..




Siap kene mandi dah.. Ngan air suam.. Pastu masukkan dalam bakul baju aku.. Skali mak dia si Momok. Haha..


Sonoknya layan budak-budak ni.. Hihi..

Wednesday, April 17, 2013

Hikmah Yang Datang

Sharing is Caring

Salam,

Hari ni Alhamdulillah berjaya uruskan majlis makan-makan kelab. Dengan cabaran dan tawakal, dapat lihat beberapa kejayaan dan hikmah yang datang.

Nak cakap plan last minit takda la last minit sangat merancang. Sepatutnya bermula dengan aktiviti sukan untuk tahun ni. Tapi lepas beberapa kali tertunda sebab pertembungan jadual bos, tak dapat la teruskan lagi.

Lepas bincang dengan bos, banyak idea yang dia terima. Cuma sebahagian kecil perlu diubah suai. Oleh kerana dah bulan 4, bos aka penasihat, minta buat majlis makan-makan dulu.

Dalam masa kurang 2 minggu, mula perbincangan serius untuk majlis makan-makan. Tiada cadangan berbentuk pilihan. Apa yang keluar sebagai idea, teruskan. Kagum dengan sokongan AJK lain. Kita cakap terus buat. Itu lebih bagus. Tak perlu nak fikir banyak pilihan. Buat dulu baru kita dapat touch up kelemahan.

Paling mengejutkan
Sebelum tu kami tempah tempat untuk majlis ni kat ruang terbuka dan tak berbumbung masih redup. Kemudian, pihak pengurusan dah tak bagi sewa tempat tu. Tukar ke satu tempat yang agak luas terbuka tetapi berbumbung.

Minggu lepas hujan sebelah petang ke malam je. 2 3 hari lepas pun. Hari ni majlis berlangsung, tiba-tiba hujan lebat. Sangat lebat. Terfikir juga, kalaulah buat kat tempat pertama yang kami cadang tu, mesti dah tergendala. Maha Besar Allah.

Sampai ke hujung majlis, walaupun ada kekurangan sebelumnya, namun kerjasama AJK baru ni sangat baik. Aku bangga. Semua dapat berjalan lancar. Aku nampak ia sangat berjaya. Dengan rahmat dan kurnia dari Allah S.W.T, majlis berlangsung dengan jayanya.

Harap lepas ni apa yang kurang dapatlah kami tampung awal-awal. Moga masih ada restu dariNya untuk aktiviti akan datang.

Sunday, April 14, 2013

Dilema

Sharing is Caring

Salam..

Tajuk ringkas, isi yang aku nak luahkan ni tak lah seringkas tajuk..

Aku betul-betul dalam dilema. Nak carik keje lebih bagus? Tak.. Nak carik kerjaya lebih bagus. Yes..

Beza tu. Keje nak lebih bagus, ko tido la.. Kerja bagus tu. Hahaha..

Kerjaya yang lebih bagus means..
Kerja yang seimbang dengan gaji, gaji yang seimbang dengan gaya hidup..

 Aku sekarang sedar, aku ni advance dalam kemampuan aku. Maksud aku, gaya hidup dah melampaui kemampuan. Haha.. Nak undur / kurangkan, dah tak nak. Aku rasa ini yang patut aku dapat. So, tak salah kalau aku cube cari yang bersesuaian dengan life aku sekarang.

 Kerja sekarang dah cukup bagus bagi aku. Seronok dengan kerja. Kadang-kadang tak tertanggung dengan kerja overload, tapi itukan cabaran. Why not aku gigihkan diri. Tapi aku tahu, mesti ada yang lebih baik dari apa yang kita ada.

Allah takkan mengubah hidup sesuatu kaum melainkan mereka mengubahnya..

Semua orang tahu kan ayat tu. Aku nak tukar kerja. Dah usha beberapa tempat. Cuma aku tak yakin aku akan dapat yang terbaik dengan peluang tu. Mana tahu, silap langkah. Bab gaji, boleh la aku pertimbang mana yang lebih baik. Tapi peluang masa depan macam mana? Adakah maintain atau lebih baik? Atau aku kene sabar seketika lepas tu usaha lebih sikit. So, bila aku tukar kerja, at least aku dah bersedia.

Solat Istiqarah.. Bagus usaha ni. Paling tepat. Tapi aku takot, bila aku dapat petunjuk, aku masih was-was. Mungkin rasa bersalah.. 

So, macam mana erk?

Friday, March 29, 2013

Segalanya Jadi Makin Sulit Kalau Kita Makin Lari Dari Kenyataan Dan Masalah

Sharing is Caring


Salam u guys..

Rini aku duk termenung kejap, pikir nak wat pe. Tetiba terlintas dalam otak aku pasal kata-kata kat tajuk tu. So, aku menaip untuk mengingatkan diri sendiri.

Now, aku dah tinggal sorang kat rumah. Osmate aku da balik kampung. By the way, aku tak pernah cerita kan pasal osmate aku. Haha.. Takpe.. Sejak aku pindah duk sorang, lepas raya puasa tahun lepas dia duk skali ngan aku. Kerja kat KL. Hari tu dia balik kampung. Myb dia nampak kesusahan mak dia duk sorang kat rumah, adik-adik pergi sekolah. Ayah plak minta dia jaga famili sebab ayah dia kerja atas kapal minyak. Sekali keluar kerja, berminggu la takda kat rumah.

Tu pasal life aku. Pasal kerja, aku kene double work sekarang. Sebelum ni aku ada cerita aku kene jadi presiden kelab kat opis aku ni. Mula bulan 4 tahun lepas rasanya. Aku tak aktif sangat. Malas dan fokus pasal kerja. Lepas tu aku ingatkan dia nak rotate presiden plak. So, aku taknak la orang selepas aku ni fikir aku tak buat apa-apa. Awal tahun ritu aku willing nak buat event aku sendiri. Ahli kelab setuju. Then lepas planning, ada beberapa perubahan. Aku dah siapkan segala kertas kerja. Diorang nak add drop ajk yang tak buat kerja. Aku ingatkan akan berubah semuanya. Aku dah detailkan kerja yang nak dibuat, maybe diorang semua fikir aku memang boleh commit buat kerja kelab. So, aku stay jadi presiden untuk tahun kedua ni.

Tetap bersyukur walaupun aku tak berharap. Kena bersyukur sebab tu tanda orang percayakan pada kebolehan kita. Terima kasih..

Maknanya aku kena uruskan kerja aku sebaik mungkin. Tak boleh campur kelab dan kerja. Tapi perihal kelab kena uruskan waktu kerja juga.

Then, bila aku say aku sibuk, ada yang macam tak puas hati seolah-olah "macam kau je la sorang yang sibuk" sedangkan dia tak tahu apa masing-masing kerjakan. Setiap saat sangat penting bagi aku. Nak berskype pun dah malas. Unless kalau ada yang penting.

Sampai ada yang asik nak perli aku, "kau tu orang penting", "kau tu kan busy..", "kau boleh jadi bos nanti ni sebab ko selalu busy, banyak kerja.."

Ya Allah, aku bersabar, maka kau kuatkanlah aku hadapi orang-orang macam ni. maksud aku busy, yes, aku ada kerja dan tengah buat kerja. Kalau semua aku sahut, aku kejar pasal kerja, pendek kata work-a-holic.. Kerja aku tak akan selesai. Now, bagi aku, aku nak habiskan mana kerja yang perlu aku habiskan dulu.

Kalau ikutkan hati, aku nak hilangkan diri. Tapi at least, aku bukan macam sesetangah orang. Tak dapat handle kerja, hilangkan diri ke surau, midvally.. Kejap kejap hilang.. Tak pun 24 jam berskype je. Kerja ada tak siapkan.

Kat rumah ni tak ada masalah aku duk sorang. Cuma sunyi je la. Kat opis seronok la ada kawan-kawan. Balik rumah senyap je. Macam mana pun, just follow the flow. Jangan lompat-lompat. Kejap buat itu, kejap buat ini.

Masalah kewangan. Ni lagi satu.. Aku rasa macam berhikmah sangat sekarang. Pasal kereta tertanggung sampai 2 biji. Dah selesai dah. Macam mana selesai itu masih rahsia. Haha.. Alhamdulillah.. Aku percaya, Allah dah aturkan yang terbaik untuk aku. Yang penting, aku jangan pernah lupakan Dia. Allahu Akbar..

Sekarang apa yang aku nampak, aku perlu hadapi kenyataan, selesaikan sikit-sikit masalah. Aku dah hampir berjaya melaluinya. Jangan ulangi kesilapan.

Saturday, March 16, 2013

Infographic Galaxy S4

Sharing is Caring

Seriusly, aku sangat jeles... Walaupun masih bertahan Galaxy Note 1 kat tangan aku. Erm.. Waiting for S4 walaupun aku tak suka S3. Hahaha..


credit: droid-life

Friday, March 15, 2013

Elak-elakkan Kawan Yang Cuma Menggunakan Kita

Sharing is Caring
Salam..

Bismillahirrahmanirahim..

Hari ni aku nak bermuhasabah diri sikit. Hope siapa-siapa kawan aku ke anon ke yang baca, cuba la selami jiwa masing-masing.

Entri ni bukan nak tuju kat siapa-siapa. Cuma datang dari hati ni nak bermuhasabah. Aku ada pengalaman aku sendiri. Tak salah kita bercakap dari pengalaman juga pengamatan.

Kawan makan kawan dah biasa kita dengar. Tu terlalu menonjol. Aku rasa aku takda kawan yang macam tu dah sekarang. Masing-masing seronok bagi kerjasama, tolong-menolong, meluah pendapat. Itu sangat seronok aku berkawan sekarang.


Kawan cuit kawan. Dengar macam perkara baik. Tapi aku nak bercakap tentang kawan yang cuit-mencuit ni. Nak selamatkan diri, dia cuit kawan dia, lepas tu, cuit kawan lain pula.

Masing-masing saling mencuit.

Contohnya, dalam ramai-ramai, kita tak puas hati dengan sorang ni. Lepas tu dengar juga kawan kita yang lain tak puas hati. Sampai-menyampai cerita. Semua jadi tak puas hati. Bila sorang tu bersuara, yang lain sorok tangan. Diamkan diri. Kawan yang kita tak puas hati tu mula trasa. Yang lain masih diamkan diri. Konon tak bersalah. Yang salah siapa? Mestilah yang bersuara tu. Sedangkan yang bersuara tu cuma nak tutup mulut semua pihak. Yang dibencinya siapa? Yang bersuara.

Macam tu lah kan kawan yang suka mencuit. Kau buatlah, aku tak berani. Nanti jadi pape, orang tak nampak buruk aku.

Astaghfirullah.. Aku cuba insafkan diri.

Aku nak elak-elak kan benda ni terjadi kat diri aku. Lepas ni, biarkan orang lain bercakap. Dosa tanggung sendiri. Aku nak duk diam. Buatlah nak buat apa pun. Yang lain tak puas hati, makan la hati sendiri-sendiri. Bagi aku mudah je. Selagi aku rasa tak pedulikan, aku enjoy.

Jangan kuat melenting, cuba dongak ke langit. Sedar mana kita berada. Bersyukur dengan perkara baik yang kita buat.

Saturday, March 09, 2013

Ustaz Kazim: Terbeliak..

Sharing is Caring

                  Tuan-tuan,
                               Apa yang menyebabkan
                                                      tuan-tuan
                                          mata TERBELIAK ? ? ?


                    TERBELIAK
                Eksiden kereta
                              Tuan-tuan pun berhenti
           Ternganga EKSIDEN
                                  Terkejut depan mata


                                                                           TERBELIAK
                                                                  Perempuan pakai seksi
                                                                   TERBELIAK jugak


 Habis PAHALA
                 Dah lah puasa
                              Hilang pahala pun
                                              TERBELIAK jugak



                     Tuan-tuan,
                               Yang TERBELIAK masa nak
                                                                            MATI
                                                                                              ni APA?


            Yang TERBELIAK masa nak MATI
                             Dia NAMPAK apa yang dia akan JUMPA
                                           Dia TENGOK apa yang dia akan JUMPA dalam
                                                       KUBUR



Apa yang dia akan JUMPA dalam
                                          NERAKA

                                         Dia tengok apa yang dia pernah buat dalam
                                                                                               DUNIA

                ALLAH
                      tunjukkan masa dia nak
                                                     MATI

                                           Apa yang kita pernah buat dalam
                                                                              dunia ni ? ? ?


                             Sekarang ni apa yang kita pernah buat ? ? ?


Masing-masing TAHU apa yang pernah kita
                                                      BUAT . . .


                                                                   Saya pakai SERBAN
                                                                                Saya pakai JUBAH
                                                         Saya tahu apa yang saya BUAT


          Tuan-tuan pakai BAJU MELAYU
Pakai KAIN PELIKAT
                Tuan-tuan SEJARAH SILAM tuan-tuan buat


                                                             Akak-akak pakai KAIN TELEKUNG
                                                       Akak-akak tahu apa
                                                                  SEJARAH SILAM akak-akak

               Sebelum MATI
                                          ALLAH tunjukkan balik


                                                                                MATA TERBELIAK
                                                                     NGANGA MULUT
                                                                                DADA BEROMBAK

    Dalam hati kata . . .

                             "Yang ni pun tunjuk ? ? ?..."

                                                         "Yang ni pun tunjuk ? ? ?..."

              AAAARRRRRGGGGGHHHHH ! ! !

          DADA kencang...

                                       TAKUT 
                                                  Nak minta AMPUN dah tak SEMPAT

                              Nak BERCAKAP dah tak BOLEH



                                                       Dah dalam ambang
                                                         SAKARATUL MAUT



             Yang ni lah maksud Nabi:
                                 " Siapa yang mati macam tu..
                                              . . . ALLAH TAKKAN jumpa dia !
                                        . . . ALLAH BENCI jumpa dia !


                      Sebab dia MATI dalam keadaan
                                                       SUUL KHOTIMAH

-Ustaz Mohd Kazim Elias

Saturday, February 23, 2013

Keju Madu Yang Sedap

Sharing is Caring

-Entri tertunggak-

Untuk pengetahuan semua, aku ni gila KFC. Sangat gila. Haha.. Lagi-lagi pada ayam. Setiap kali aku makan KFC, memang tak sah la aku order Cheezy Wedges tu. Dia punya cheese tu je aku suke. Setiap kali aku ke pasaraya, aku mesti usha kot-kot aku terjumpa sos cheese dia tu. Amat lah susah nak jumpe. Bukan susah, aku tak jumpa pon. Haha..

Oneday tu aku berfesbuk, rindu kawan-kawan lama punya pasal, aku mengusha la akaun kawan-kawan lama. Pastu terjumpa satu gambar dari kawan lama aku. OMG, dia yang jual sos tu rupanya. Cepat-cepat aku roger dia. Lepas segala urusan, dapat la aku barangnyer.


Alhamdulillah.. Nikmatnya dapat makan. Aku berani cakap sesedap KFC punya. Macam over kan? Tapi betul aku cakap. Dan-dan aku kirimkan keropok lekor kat kazen aku, dapat la makan dengan kopok lekor, marshmallow, sosej..  Hewhewhew.. Aku beli dua je dulu. Nak test. Hahaha.. Macam kene jadikan stock je. Lalala..

Kalau korang nak jugak. Please feel free ke page ni kat fesbuk.. Sama-sama support orang melayu punya.. wink wink..