Labels

Saturday, February 04, 2017

Telefon Oh Telefon

Sharing is Caring

Bukan nak menunjuk ke ape ni. Nak cerita sikit al kisah aku pakai telefon.

Xiaomi Redmi Note 4G


Sebelum ni pakai Xiaomi RedmiNote 4G. Setahun lebih gak la pakai. Last OS dia android KitKat. Telefon dia ni bagus. Laju walaupun RAM 2GB je. Cuma storage internal dia 8GB. Tapi KitKat tak boleh transfer gambar ke memory card. Jadi telefon aku selalu je full memory. Adoi. Memang payah, aku ni dah la jenis suke ambil gambar ape kan..

So, masa aku ada duit sikit dalam bulan 9 macam tu, aku nak tukar telefon, 2 minggu jugaklah aku duk pikir nak beli phone mana yang ok bagi aku. Tapi nak amik yang murah sikit lah. Nak ambik yang Huawei P9 tu macam mahal je, masa tu RM1900 lebih kalau tak silap. Aku pikir masa tu malas nak bazir sangat beli telefon ni. So, usha yang RM1200 gitu je. Lepas tu nampak lah Oppo F1s. Ingat lagi tadi aku cakap aku suka ambik gambar kan. Yang ni Selfie Expert. Kononnya.. Aku bandingkan dengan Xiaomi terbaru dan Flash Plus. So, aku pilih...

Oppo F1s

Beli online.. Tak ingat plak aku RAM dia 4GB. Batul ke GSM Arena ni? Hahaha.. Ok, nampak RAM dia sebanyak tu kan. Aku ambik yang 32GB, ada slot memory card. Cun. Tolak diskaun RM100 kat lazada, aku dapat RM1098 je. Memula dapat cantik. Suke.. Skali dia punya function yang kononnya Selfie Expert tu, camera depan dia mmag cantik, 16MP. Tapi tak banyak sangat function dia. Tak sesuai dengan selfie expert. Kurang-kurang, nak la function macam camera 360 tu kan. RAM 4GB, tapi yang free cuma 1.3-1.6GB je. Mana pegi lagi selebihnya? dah la kadang-kadang phone slow sebab aku slalu duk main game jugak. Nak main game, aku kena clear dulu RAM, release apps yang aku bukak.

Aku rasa phone ni ok, cuma aku rasa sakit hati sikit lah. Aku simpan duit sikit, 2 bulan aku duk usha nak ambik Iphone 6s Plus. Biar puas hati sikit. Plan nak beli bulan 1. dari bulan 12 aku duk usha je kat YoutTube pasal Iphone ni, rasa nak tukar pakai IOS la plak. Nak pakai Iphone 7 Plus mahal sangat. Kenapa aku duk usha yang Plus je? sebab saiz dia 5.5 inch. Tapak tangan aku dah la besar, so, nak cari la yang 5.5 inch display.

Sampai masa, duit macam lebih sikit, aku usha kat web apple jauh lebih murah dari tengok kat web online yang lain. Aku terus pegi kedai Apple City, kali ni taknak beli online dah, aku nak tengok sdiri, nak sentuh dulu baru decide nak beli. Tengok harga Iphone 7 Plus macam mampu milik, so, aku terus amik yang 128GB. hahaha.. Beli kat apple sendiri lagi murah dari web online yang lain.

Iphone 7 Plus




OK.. Yang ni betul-betul puas hati.. RAM 3GB, bukak banyak apps pun tak lag, main game apa semua laju je. Storage pun aku dah tak risau. Sebenarnya 32GB pun dah lebih dari cukup. Ada camera bokeh, masa amik gambar lupe plak nak berbokeh. Hahahahahaha... Tapi bokeh dia tak macam Huawei, Nampak Huawei P9 lagi bagus dari Iphone ni. Tapi bestnya camera Iphone ni, zoom dia memang terbaik. Kat IG aku ada masukkan gambar yang aku test zoom. Memang cun.. Pakai Iphone ni bukan nak tunjuk kaya atau tunjuk bagus, tapi kalau orang macam aku yang pentingkan fungsi, tak nampak semua tu, aku lebih pentingkan fungsi dia. Lagipun, nak tukar pakai IOS plak. Memang tak menghampakan la pakai IOS. Kali ni tak menyesal dah.. Kahkah..

Monday, December 05, 2016

Dipermainkan Penyewa Rumah

Sharing is Caring
Writter: H.G

Kisah ni kes sewa rumah yang tak siap dan tuan rumah tak bertanggungjawab.

Seminggu sebelum buat pembayaran, aku dah tengok rumah tu. Memang masih dalam renovation. Tuan rumah janji nak siapkan sebelum awal bulan 12 2016. Lepas berbincang, tuan rumah cakap deposit RM1500, Masa ni sikit konfius, sewa rumah RM350 (termasuk api air) tapi deposit + sewa bulan tu RM1500. Kalau aku bagi deposit sebanyak RM1000, dia akan siapkan segera mana yang perlu. Masa tu yang aku tengok cuma tingkap terbalik, pintu toilet tak da lubang, dan takda kipas.

13/11/2016
Aku buat pembayaran sebanyak RM1000 dahulu. Masa ni mintak resit dia taknak kasi, lepas pujuk 2 3 kali, baru kasi. Aku cuma tanya rumah ni boleh tebuk-tebuk apa tak kalau akan datang nak pasang aircond ke apa. Dia cakap, kalau nak pasang aircond ada, dia ada aircond 1. Aku expect, dia akan pasang kipas dan aircond lah. Aku cakap ok lah. Dia janji nak siapkan dalam masa seminggu.


Lepas Seminggu
Rumah masih tak settle lagi, tapi takpelah aku plan nak masuk awal bulan 12. Bagi lagi dia masa.

25/11/2016
Aku mesej dia, dia bagitahu nak kemas rumah esoknya. Sebab kalau awal bulan 12 weekday. Alang-alang weekend, boleh kemas dan masukkan barang terus.

26/11/2016
Yang ni pegi nak kemas, tengok rumah semula, terkejut dalam rumah ada macam kolam kecik. Pada mulanya ingkan pangkin kayu, rupanya simen. Kipas tak pasang, dia pasang aircond je. Tu pun aircond entah dari abad ke berapalah dia pasang. Pintu tandas takda kunci tapi dia sekat simen je kat bawahnya.

Keadaan rumah buat masa ni

Kolam yang aku sangka pangkin

Tinggi paras lutut, katanya boleh letak tv apa atas ni

Keadaan tapak kolam yang retak nampak tanah

Aircond

Pintu bilik air yang tak rapat

Pintu bilik air tiada kunci
Masa ni memang rasa sakit hati, dengan rumah tak siap macam ni. Aku nak kemas pun tak guna, dia tak habis lagi buat rumah. Suruh pasang kipas, katanya aku banyar RM1000 je, tak cukup. Aku bayar deposit bukan untuk dia baiki rumah. Kenapa dia nak harapkan duit aku untuk baiki rumah. Aku nak sewa dengan keadaan yang dah siap.Aku bayar RM1000 nak tolong dia mudahkan kerja. Dengan tingkap lagi terbalik tak dapat buat katanya. Lepas bertekak sikit, aku bagi masa lagi seminggu.

03/12/2016
Hujung minggu ni aku datang semula nak kemas. Bawak semua barang dah. Harap pasrah je lah apa yang masih belum settle tu. Janji dapat berteduh dan masukkan barang. Kebetulan hari ni hujan. Air menitik dalam rumah. Memang aku tak boleh nak kemas lagilah nampaknya. Bila komplen, katanya dia akan buat. Petang tu datang orang yang buat rumah tu. dia datang tampal je siling tu. Bila aku perhatikan, kalau dia tampal situ, kat lain plak tiris, sebab yang bocor tu dari atak atas. patutnya dia tutup yang atas tu dulu. kalau tak, air akan menitik tempat lain plak. Kata yang buat rumah, tiada kepakaran, dia cakap dengan tuan rumah, tuan rumah cakap akan buat. tapi bila dia nak buat? aku dah nak duduk rumah tu. Dia macam acuh tak acuh je. bukannya baru hari ni dia nampak siling tu bocor. Dah siap berlubang pun sebab siling basah.

Keadaan siling yang dia tampal.
Aicond plak rupanya rosak. Mulanya hidup, aku saja pasang je sepanjang hari sebab nak test. Tetiba je mati terus tak boleh hidup. Bila suruh pasang kipas cakap, dia akan pasang tapi tak sure bila. dia suruh aku bawak sendiri kipas buat masa ni. Hari tu memang berpeluh la kat rumah tu. Aku nak susun-susun barang lagi. Pasang extention kat dapur apa bagai. Tuan rumah datang bawak kipas meja yang sangat buruk. Berfungsi pun tidak. Katanya hidup. Bila tengok sdiri dia macam muka tak bersalah.

Keadaan bekas tapak kolam yang dia simenkan tak rata
Tingkap yang terbalik dan memang tak boleh tahan hujan
Rumah ni memang betul-betul tak boleh duduk. Tukang buat rumah cakap, tuan rumah ni memang problem. Duit upah tak bayar. Tingkap yang terbalik tu pun dia suspek tuan rumah kena game dengan kotraktor sebelum ni sebab tuan rumah tak bayar upah dan mungkin perangai buruk macam ni.

04/12/2016
Lepas balik bertenang dan fikir. Aku buat keputusan taknak tinggal kat rumah ni. Sebab memang tak boleh duduk. Tuan rumah sediakan rumah yang tak siap. Tapi deposit dah bayar. Aku cuba buat report polis dahulu. Sebagai langkah berjaga-jaga untuk berjumpa tuan rumah nak minta balik semula duit deposit.

Balik dari buat report polis kat Port Klang, aku ke rumah sewa tu untuk ambil semula barang yang aku masukkan semalam. Tuan rumah tiada, ke KL. Dengan rumah tak siap orang nak duduk, diorg boleh ke KL. Aku nak hantar kunci dan salinan report polis, aku nak tinggalkan pada kakak tuan rumah tu, kakak dia pun tak berani masuk campur. Kakaknya cakap, tuan rumah tu memang bermasalah.

Aku tinggalkan jugak sebab rumah berkunci. Dan aku whatsapp tuan rumah tu. Cara dia balas kadang-kadang tak macam dia. Loghat tulisan dia memang kurang ajar. Dia siap nak buat report polis pulak nak bagitahu polis aku ni penipu. Katanya deposit tak boleh bagi semula ikot perjanjian, padahal kami tiada perjanjian hitam putih pun. Dia cabar aku jumpa kat mahkamah.

Malam tu polis call aku, bagitahu dia dah call tuan rumah tu, polis pun pening cakap dangan pakcik tu. Polis tu cakap cuma boleh settle dengan mahkamah je. Tapi tak berbaloi untuk kdapatkan RM1000. Kalau macam tu, nak buat jenayah tipu orang RM1000 sorg boleh la kat Malaysia ni kan? Sebab polis tak boleh ambil tindakan.. Hahaha..

Aku dah buat report dekat PPIM, diorang suh aku register ahli RM50 kalau nak cepat settle kes tu. Kalau tak, KIV jelah dulu. Tapi aku malas nak melarat. Atas dunia dia boleh la terlepas hidup bahagia di bumi Malaysia ni. Akhirat nanti, kau rasakanlah.

Tuesday, September 13, 2016

Raya Haji 2016 Tayar Pecah

Sharing is Caring
Raya Haji tahun ni aku decide nak balik Terengganu sebab dapat cuti panjang dengan adinda sorang ni pun cuti panjang. Hahaha..


Balik ni pun sebab nak jumpa anak buah baru jugak ni. Hihi..

Ini dia anak buah baru
Lepas tu macam biasa lah, aku ni mcm santa clause, Balik je jumpe anak buah yang melekat. Maklumla pakcik duk jauh jarang skali balik. Hahaha.. Lagi-lagi jumpa si anak buah 2 orang ni yang lebih sikit melekatnya. Hahaha..






Nak cerita kan plak pasal hari pertama Raya Haji. Tayar plak meletups tengah IPT otw dari Kuala Terengganu ke Kerteh. Dah berapa minggu aku rasa tayar macam tak sedap je. Bergegar sikit. Aku tak plak check keadaan tayar ni, cuma isi angin je. Masa bertolak ke Kerteh tu, bawak macam biasa je. 90-100kmj je lebih kurang, kadang-kadang je 110-120kmj. Masa meletup tu, seingat aku dalam 110kmj. Tayar belakang, Fuhhh.. Nasib baik lah tayar belakang je, dah la aku bawak mak ayah aku skali. Kereta takde la bergoyang atau keluar line. Masa tu tak banyak kereta. Aku plak duk belah kanan sekali. Cepat-cepat masuk kiri ke laluan kecemasan. memang rabak tayar. Sekali bumper belakang terkopak kena libas ngan tayar. Nasib baik jugak masa tu panas. kalau dalam hujan, dengan jalan licin lagi, nak tukar tayar lagi macam mana dalam hujan tu kan. Baru kejap tadi lalu sikit kawasan hujan. Panas kejap, kat depan tengok dah gelap. Asal balik teganu je, macam-macam hal kereta ni. Penah 2 3 kali lampu terbakar, bateri kong, tayar pancit. Sebab kete aku jarang jalan jauh, biasa jln dekat-dekat je, Sekalai dapat jalan jauh, masa tu la nak jadi mungkin sebab dah nak jadi masalah lama dah, masa jalan jauh tu dia pressure lebih kan...




Memang xde la kedai bukak kan cuti raya ni. Bayang la balik dari Kerteh ke KT makan masa lebih kurang 3jam. Bawak 60kmj je. Lalu plak jalan pantai. Sebab risau tayar spare tak support, nak lalu LPT bahaya jugak kalau terpaksa berhenti. Masa tu balik dah la petang, isau malam berkampung kat LPT tu. Lalu jalan pantai, 1 lorong plak tu, berderet kete kat belakang, kalau ada ruang je aku ketepi sebab bagi laluan orang potong dulu. Kalau tak, kesian la kat orang. Hari raya ke 3 baru aku dapat tukar tayar tu. 2 biji terus aku tukar. Melayang RM400. Huhu.. Masa nak tukar tayar ni pun, ada lagi yang datang kes sama macam tayar aku ni. 
Itu dia keadaan tayar yang pecah tu




Sunday, July 31, 2016

Penyakit Khidmat: Slip Disc

Sharing is Caring
Sini nak cerita sikit macam mana aku dengan penyakit ni. Haha..

Mula-mula aku sakit kaki, pegi klinik doktor kasi ubat sakit urat. Tak jadi apa. Aku biar je lah.

Lebih kurang 3-4 minggu, aku pegi lagi klinik sebab tak tahan rasanya. Doktor suspek aku kena slip disc. Dia bagi ubat, katanya kalau seminggu takda pape, dia mintak aku pergi hospital lah. Dlam masa seminggu, dia suruh aku regangkan kaki. Bila aku buat, kaki makin sakit aku makin tak tahan.

Lepas seminggu, aku pegi lagi ke klinik untuk dapatkan surat rujukan ke hospital. Aku kat klinik kat Hulu Langat, doktor tanya nak pergi ke hospital mana? Aku cakap hopital Ampang je lah sebab dekat. Lepas tu, doktor tanya pasal panel, aku cakap la Hospital Pantai KL. Dia suruh aku ke situ sebab cepat sikit, kalau Hospital Kerajaan risau lambat. Hari tu jugak aku pergi ke Hospital Pantai.

Lepas buat MRI, esoknya aku ambil result, patutnya siap hari tu jugak tapi mungkin lambat sikit, aku buat appointment esok je jumpa doktor.

dari atas, boleh nampak belah kiri tu tak sama dengan kanan yang nampak lebih normal

Nampak bahagian disc L4 dan L5. L4 lebih teruk.

Sah! Kena slip disc, Doktor cadangkan aku buat operate. Sebab tengok dah teruk. Pape pun dia bagi aku masa seminggu dulu makan ubat dia, lepas seminggu datang balik. Ubat hospital tu pun tak jalan jugak. Tak hilang pun sakit.

Lepas seminggu aku datang semula. Aku dah buat keputusan nak taknak kena buat jugak kan operate tu. Doktor cakap boleh lumpuh. Aku ada google, memang ada kes lumpuh selama beberapa bulan sebab tak buat operation tu. Aku pun dah cuak. Dah la orang-orang sekeliling aku tak pernah lagi kena slip disc. Nak tanya pengalaman apa pun payah. Yang aku baca, lepas operate tu, ada yang 3 bulan ada yang 6 bulan baru ok.

Masa jumpa doktor hospital kali ke dia, dia bagi aku masa seminggu lagi untuk buat keputusan. Balik pikir dulu nak buat bila operate tu.

Lepas seminggu lagi tu, aku datang balik, aku bagi date, masa tu dalam 4 5 hari jugak lalepas jummpa doktor sebab nak uruskan kerja sikit. Sebab doktor cakap, maybe cuti dalam sebulan macam tu lepas operate.

Aku bagitahu kat famili pasal aku nak buat operate tu, mulanya taknak bagitahu. Taknak mak ayah aku risau. Tapi incase apa jadi, bagitahu jugaklah. Kemudian, adik laki aku cakap nak datang KL, nak temankan aku, nak tolong uruskan aku. Yer lah, betul jugak, nanti nak anta apa sume, nak kena ada orang uruskan jugak. Aku pun terpikir nak pergi sorang-sorang, nak park kereta apa semua kan. Kang lepas operate nak balik rumah lagi.

08/06/2016
Hari Masuk Wad
Hari ke 4 puasa kot ni..
Baru masuk wad, nurse ambil bacaan kesihatan dulu untuk diagnosis

Adik datang temankan
09/06/2016
Hari ni plan kol9 operate.

Tengok ni dah gerun rasanya
Pagi ni aku sorang-sorang lagi. Dalam pukul 6 pagi nurse datang hantar baju dan cap. Jam 8 dia tolak aku masuk bilik operation. dalam pukul 11pagi aku keluar bilik, tengok adik aku, dinda ngan mak dia dah duk tunggu kat bilik wad aku. Masa ni aku macam payah sikit nak bergerak. Rasa keras je belakang.

2 3 hari takde sape pun datang melawat selain sepupu sepapat yang datang jenguk dan tunggu temankan aku. Dinda tido semalaman. Kawan-kawan takde tanya khabar apa pun. Yang tanya pun yang dekat, tu pun tanya je lah. Takdenya cakap nak datang melawat apa. Takpe, aku faham sangat.

Duk sorang-sorang layan tv je lah

Sepupu ngan kawan-kawan dia dari Terengganu

Dinda temankan 1 malam

Kebosanan

3 hari lepas operate, kena pakai braces untuk support tulang belakang masa kita bangun dan duduk
Hari ke 5 aku balik dari hospital. Duk berdua je ngan adik aku. Dia lah yang urus makan minum aku. Hari ke 3 lepas operate tu aku dah sambung puasa dah. Sakit-sakit pun puasa , lagi bagus puasa. Nak balik Terengganu tak boleh lagi nak jalan jauh. Tak boleh nak duduk lama sangat. Tunggu nak jumpa doktor plak lagi sekali seminggu kat nak raya.

Dialah uruskan makan minum, sediakan juadah berbuka, sahur

Aktiviti harian orang berpuasa.. haha

Temankan abam follow up dengan doktor, masa ni doktor sambung lagi cuti untuk lepas raya
Duduk kena tegak
Balik raya kali ni lama sikit lah, sebulan kot..

Ubat kena makan hari-hari, ubat urat, saraf dan tahan sakit
Pengalaman aku operate slip disc ni, lepas operate kaki dah tak sakit, sakit pun urat pinggul sebab doktor dah bagitahu, dia nak tarik sikit urat ke kaki tu sebab kaki dah tak kuat. Maybe lepas operate makan masa jugak nak recover sebab tarik urat tu. Dengan nak duduk nak bangun tu pun ada procedure dia.. Takleh duduk, bangun sembarangan. Lepas raya, balik KL, jumpa doktor, baru tak pakai braces dah. Tapi masih kena pakai 2 3 jam je sehari.

Kalau korang nak tahun, slip disc ni boleh claim dengan perkeso, tapi claim berapa hari kita cuti je lah. Tu pun tolak cuti umum dan weekend. Sebabnya perkeso cuma bayar hari yang kita cuti sehingga kita tak dapat cari makan. maksudnya gaji pada hari sepatutnya kita cari duit. Tapi sesetengah company kan bayar gaji kalau cuti dari spital sekalipun. Kalau company tu tak berkira, dapat la duit tu kat kita. Gaji dapat dah, duit perkeso pun dapat. Ada yang aku baca, ada company yang berkira, duit perkeso tu, kena pulangkan kat company sebab company dah bg gaji. Siot je kan? Hahaha.. Kalau dapat kat kita, kira bonus la tu. Kan.. Lagi satu, penyakit khidmat ni pun dapat claim kecacatan kekal. Macam kes aku, siap masukkan silicon lagi kat antara tulang L4 dan L5 tu. Lepas tu, jumpa jemaah doktor, doktor sahkan aku cacat kekal 1%. So, boleh claim lah.

Yang aku macam terasa sikit, bila kawan-kawan yang tahu bab claim ni, cepat aje, suruh belanja makan lah, ape lah.. Kecoh je tau aku wat claim perkeso, dapatnya lom tahu lagi. Tapi masa aku sakit, sorg pun takde datang melawat. Nak tayar khabar pun, kalau aku muncul kat wasap je baru sebok nak tanya khabar. Aku tak harapkan korang datang melawat, tunjuk simpati, tapi masa tu kau sendiri fikir lah jauh mana taraf sahabat tu kan. Bila susah orang dah la tak tolong, datang melawat pun tak. Bila dapat tau kawan tu baru je wat claim, ko dah sebok nak suh belanja makan ape bagai.

Update 04/02/2017
Ni, sampai ke hari ni masih lagi sakit ni. Nak tnjuk pun sakit. Doktor cakap sebab aku tak senaman macam yang dia suruh. Fine.. Memang aku tak buat. Hahaha.. Cuma kalau nak banding sebulan lepas, aku rasa ok sikit lah ni. Baru je aku rasa macam ok sikit ni.

Thursday, May 05, 2016

Small Office Home Office

Sharing is Caring
Akhirnya dapat jugak tunaikan cita-cita nak ada satu sudut macam office kat rumah ni. Sebab aku selalu buat kerja dari rumah, selalu guna meja makan je untuk buat kerja. Lepas tu kalau nak makan kat meja kadang malas nak kemas, aku sanggup lepak kat lantai aje. Lagi payah kalau bila ada orang datang. Jadi satu kerja plak nak kena kemas meja makan.

Sekarang dah tak payah susah payah dah. Meja kerja dah tak kacau meja makan. Hahaha.. Duduk pun selesa sikit lah.

Monday, January 18, 2016

Design Rumah Idaman

Sharing is Caring
Walaupun hajat nak ada rumah sendiri lambat lagi, entri ni just nak simpan saje. Nak berangan dulu rumah. Haha.. Ini kalau ada duit, aku plan nak buat rumah sendiri, kecik dan compact. Maksudnya, walaupun kecik, tapi ada lah ciri-ciri yang aku nak dan perlu. Ciri-ciri dia, ruang tamu tak nampak bilik, toilet banya, dapur luas, beranda kat luar yang luas dan tenang, laluan air yang tak bertakung. Ala-ala macam resort dalam hutan, tapi taknak duduk dalam hutan. Rumah kalau boleh tak duk betul2 atas tanah sebab aku ni kan penggeli. Haha..

Ritu aku ada tengok satu design rumah ni, kecik dan cantik. Mesti korang pelik kenapa aku nak kecik? Sebab besar2 nanti kang isau 'ada' yang menumpang. Penakut kan..? Haha.. Pastu dah plan nak ajak mak ayah duk skali, so, nak la rumah yang friendly untuk orang tua. Kang besar2 kena jalan jauh.

Ini design rumah yang aku rasa best. Luar dia lagi best dari dalam, bagi aku lah..










Pastu ada nampak lagi pattern rumah kayu yang menarik. Rumah kayu ni menarik sebab design dia tu lebih berseni. Tapi kalau aku buat, dari batu la kot.. Campur2.. Hihi.. Batu murah sikit dgr citer..


























Nanti kalau ada masa nak google aplication design rumah. Hihi.. Biar aku design sdiri.. Amacam..