Labels

Friday, September 18, 2015

Orang Nak Berniaga, Kita Nak Berniaga, Tapi Tak Pandai

Sharing is Caring
Etika dan Prosedur Bisnes Online / Dalam Talian

Salam
Beberapa hari lepas aku dapat berita, buah pinggang mak aku bocor. Jadi aku google la pasal masalah tu sebab aku tak tahu apa kesan dia, kenapa boleh bocor. Kemudian, aku dapat info orang promote untuk amalkan produk Vivix dari Shaklee. Bila aku usha harga, agak mahal jugak lah. Sebotol sampai RM400 lebih. Tapi, ada yang promosi, beli 2 botol, secara automatik dapat jadi ahli atau layak jadi ahli secara percuma dan kita boleh beli produk tu menggunakan harga ahli. Dapat la murah sikit. BUKAN NAK AMBIL KESEMPATAN KEPADA PENJUAL UNTUK DAPAT HARGA MURAH DARIPADA RETAIL PRICE. Dah cakap beli 2 dapat jadi ahli. Bagus la, tak salah kalau kita jadi ahli kan.

Sejak dari semalam aku duk cari info pasal produk Vivix Shaklee. Tanya kawan-kawan kot-kot boleh membantu.

Kawan A
Lambat reply, tanya harga tapi esoknya reply pasal kebaikan produk tu. Sedangkan kita dah usha produk tu, sebab tu tanya harga tanda nak beli. Harga 1 RM395. Bila tanya pasal beli 2 jadi ahli, harga 2 botol RM790. Maksudnya, tetap sebotol RM395.

Kawan B
Tanya sepatah jawab sepatah sampai aku terpaksa tanya 2 3 kali pasal beli 2 botol untuk keahlian. Kemudian dia balas, sekarang ada promosi, beli 2 botol RM765, percuma keahlian RM75 dan siap free multivitamin RM94, cukup bulan dapat bonus dalam bank bagai. Tapi yang ni pun problem jugak, dia cakap kalau nak nanti bank in kat dia tapi dia tak bagi no akaun.  Esoknya, mintak no akaun, baru bagi, tu pun bagi 1 akaun bank je.

Kawan C
Lagi melampau, harga retail rm503.50 tapi harga ahli vivix rm402.60. Katanya lagi, vivix mahal dh skrg, dulu 380 je..pas gst jadi 400 lebih. Kawan B cakap ada promosi, aku cuba la tanya pasal promosi. Terus senyap sampai sekarang. Nak berniaga ke taknak?

Jadi, pagi ni aku dah bayar kepada kawan B sebanyak RM770. Lebih beberapa RM tu amik kau je lah.

Aku pun biasa jugak berniaga online ni. Bagi aku, kalau kita berniaga ikhlas, apa salahnya berniaga tu bagi info yang terang lagi berguna. Ni macam nak lindung sesuatu je.

Bila orang macam berminat, terus je bagitahu cara pembelian, pembayaran, penghantaran dsb. Kan senang.

Orang nak berniaga kita nak berniaga. Tapi cara urusan tu langsung tak clear.

Ada plak cakap COD, tapi customer kena pergi tempat dia. Itu Self Collect. Maksud COD, Cash on Delivery. Kalau beli pizza hut pun, nama pun Delivery, dia hantar kerumah, pastu kita bayar.

Sedih orang macam ni..

Sunday, September 06, 2015

Ke Hulu Langat Kah Kita?

Sharing is Caring
Kali ni aku tunjuk kawasan ke Empangan Semenyih dulu ye.


21 minit dari rumah









Friday, June 05, 2015

Jiran Berlagak Bagus, Sombong

Sharing is Caring

Hari ni terdetik nak cerita pasal jiran aku neh. Geram plak ngan perangai macam bagus sangat tak boleh kena tegur.

Makanan
Diorang ni duk berkeluarga. Anak dalam 4 orang macam tu. Dari awal aku pindah tak pernah nak bercakap. Cuma tegur sikit-sikit je lah kalau terserempak kat tangga. Dah 3 tahun aku duk situ, tahun pertama aku bagi dia makanan, baru dia balas. Dah 3 kali kot kasi, lepas tu aku dah tak bagi dia makanan, takdanya dia nak share ngan aku plak. Nampak sangat kan.. Aku bukan nak ungkit pe yang aku bagi dia tak balas, ni aku nak cerita dia sendiri tak pandai nak berjiran.

Sampah
Pasal sampah ni, 2 bulan lepas dia start letak sampah kat luar umah. Tempat kitorg lalu lalang. Kadang-kadang sampai 2 3 hari kot. Berbau plak tu. Laki dia, anak-anak dia turun naik, tak bawak sampah tu turun skali. Aku naik tangga mengah-mengah hidu plak bau busuk sampah dia tu. Sampai kucing pun dah mula bertapak naik atas, berak merata. Pandai plak jiran aku ni bersihkan taik kucing tu.

Dah sebulan dia melarat macam tu. Aku tegur lah dengan cara tulis kat kertas, aku tampal kat sampah tu. Aku nak tegur depan-depan takot bising & bertekak plak. Aku tulis elok je.

"Assalamualaikum,
Harap tak tinggal sampah kat sini. Berbau, tak tahan. Kalau boleh bawak turun buang terus.."

Lebih kurang macam tu lah. Pendek je. Aku dah pergi kerja. Kebetulan ada kawan kat umah. Suami jiran ni keluar nak pegi kerja ketuk pintu kemain lama. Kawan aku bukak lah, dia tanya kawan aku..

"Sape yang tulis ni?"

"Orang yang sewa rumah ni lah"

"Lain kali jangan tulis macam ni, tak sedap lah kan. Ketuk pintu la cakap depan-depan. Apa masalah boleh bincang"

"Bukan macam tu bang, dia taknak cakap depan-depan sebab taknak bising-bising, taknak jadi gaduh"

"Saya letak sampah kat luar bukan sampai 2 minggu. Lagi pun saya tak pernah nampak dia sapu kat luar ni. Kucing berak dia tak pernah sapu." .. bla.. bla.. bla..

Kawan aku malas nak layan dah.. Pastu kawan aku dah cerita sebelum aku balik kerja. Aku sabar lagi walaupun aku ada hujah nak serang jiran tu balik. Sebab aku malas nak kecoh-kecoh. Kalau orang tu jenis tak boleh kena tegur, taknak mengalah memang kita takkan menang, dia dah pikir dia tu betul sangat.

1- Sampah tu memang tak sampai 2 minggu kat situ. Tapi kalau pagi ko letak, petang dah berbau, hari-hari macam tu, dah sebulan aku hidu sampah busuk ko. Ko cakap tak sampai 2 minggu?

2- Aku tak pernah sapu kat luar tu sebab barang ko berlambak kat luar umah aku jugak. Dengan akuarium, mozek tak abes pakai, basikal anak ko 2 buah, ampaian jemur tuala. Aku nak jemur karpet pun xda ruang. Aku kuar pagi, balik petang. 2 kali lalu je 1 hari. Rakyat dalam rumah ko brapa org? Anak pegi skolah, balik skolah, keluar plak petang. Anak dating kat tangga, makan jajan pastu buang sampah kat tangga. Nak ungkit plak aku tak pernah sapu luar tu?

3- Aku tegur pasal bau, bukan pasal kotor. Kalau kotor, kesah la plak kan aku barang ko berlambak kat luar tu, tak pernah aku tegur pasal barang ko tu sampai aku sdiri tak leh pakai laluan tu. Ko ingat ko sorang yang sewa situ?

4- Taik kucing tu sebab sampah ko. Ko tak tau ke kucing tertarik kat bau hanyir perut ikan ape semua sampah tu, sampai kucing datang melepak atas. Dah memang ko puncanya.

5- Bau taik kucing tu kesah la plak ko tak tahan sampai terus basuh kan. Sampah ko, ko tak fikir plak aku duk hidu tiap hari. Kadang sampai masuk dalam rumah bau sampah ko tu.

Ni lepas aku tegur tu, diorang dah ok, tak letak sampah dah kat luar, letak pun kejap je dah pegi buang petang. Aku pun dah jarang terserempak jiran aku tu. Jumpa pun aku tak tengok muke dia. Dia pun macam tu. Ni dah 2 hari kucing berak, ada taik kucing kat depan umah kosong tu, dia tak sapu dah. Macam saja nak tunjuk protes kat aku. Lantak ko. Kalau tegur ko menjawab. Tak sedar salah sdiri, nak salahkan orang lain plak.

Saturday, April 11, 2015

Service Satay Station Ampang Tak Memuaskan, Tak Berbaloi Dengan Cas

Sharing is Caring
Salam,

Petang tadi mengidam nak makan satay kat Satay Station Ampang. Sebelum GST aku tak kisah sangat pasal GST. Lepas GST ni, aku rasa nak check plak resit dia. Apa yang buatkan aku terkejut, dah la kena Service Charge 10%, dia tambah sekali harga makanan, dia darab plak dengan GST 6%. Warghhh.. Menyirap jugak aku. Nak melawan aku tak pandai sangat bisnes ni. Tapi aku agak rasa terkena la dengan peniaga tamak macam ni. Dah la service entah pape.


Sup tulang RM10, kira ok lah. Tapi bila sampai kat meja, korek-korek ada sketul kecik je daging yang melekat kat tulang. Ya Allah.. Dengan seketul daging kecik, buah tomato sebiji, sayur sikit, harganya RM10? Ini melampau lah kan harganya.. Nak makan pun tak reti dengan daging seciput macam tu. Kalau nak cakap daging tulang tu mahal, tambah lah daging biasa 2 3 ketul. Takda la sampai takda isi langsung.

Service Satay Station Ampang memang tak memuaskan
Ini aku nak cerita kat korang pasal service dia. Dah dia cas service kan. Ingatkan service dia elok sangat ke?

Order tak sampai
Tahun lepas aku ada datang makan. berdua dengan kawan yang sama aku bawa tadi. Masa tu kami order satay je. Air dah sampai. Kitorg dah puas borak, air dah separuh dah. Ais pun dah cair. ada pelayan ke hulu ke hilir sebelah meja kitorg, tengok-tengok tapi tak check order kitorg ni tengah buat ke tak. Tak terfikir ke kenapa kitorg tunggu lama? Last-last aku panggil, bila aku tanya mana order aku, dia check kat bahagian satay. Kertas order hilang. Dia ambil order baru. So, tunggulah lama lagi. Bila satay tu sampai, aku pesan, "Next time kalau tengok customer takda makanan, jangan tengok saja, tanya la order apa tadi. Follow up order kat dapur. Jangan lalu lalang saja" Dia cakap elok-elok, minta maaf. Ok lah. Sorang dah belajar dari komplen, harap dia pesan kat kawan-kawan lain.

Abai tapau makanan tak habis
Ini kisah petang tadi. Oleh kerana kekenyangan makan sup tulang dengan nasi, aku tak habis makan satay. Aku minta pelayan tu tapau kan. Aku pun pergi bayar. Lepas bayar, lepak-lepak tengok bil. Tunggu yang tapau tadi tak sampai-sampai. Aku pun jenguk-jenguk macam diorang tak bungkuskan, Aku pergi dekat tengok makanan aku takda. Aku pun tanya pelayan yang aku pesan tadi. Rupanya makanan aku dia letak jauh dari meja letak makanan tu. Dah la bungkus pun slow.

Motif kenakan service charge? Untuk customer menunggu? Ini memang tak masuk akal.

Kepada pemilik Satay Station Ampang, baikilah service tu. Jangan sambil lewa saja dah kalau dah cas service, pastikan service betul-betul mantap. Kedai lain tak kena service charge pun lagi bagus dari kedai ko. Lepas aku fikir-fikir balik, itu lah last aku makan kat satay station.

Monday, March 16, 2015

Payahnya Nak Kekalkan Hubungan

Sharing is Caring
Baru berbaik semula, hampir sebulan lebih kot, ni dah gaduh balik dah. Puncanya salah faham dalam mesej. Lain aku nak sampaikan, lain pulak yang sampai maksudnya.

Aku cakap, kalau dia nak keluar ngan kawan laki dia, jangan bagitahu aku. Keluar lah, tipu lah aku. Maksudnya, tipu lah nak pegi mana-mana atau keluar dengan sape-sape. Tapi jangan bagitahu aku perkara betul. Aku lebih sanggup. Tapi dari mesej dia, aku rasa dia dah faham lain. Dia fikir aku tuduh dia menipu aku. Pastu gaduh plak. Adoi.. Bila nak mesra balik hubungan ni. Ada je masalah.

Benda kecik, bagi aku kadang boleh bincang, tapi bila dah salah faham macam ni, jadi payah plak. Hurlm..

Monday, March 09, 2015

Doa Selamat / Doa Selepas Solat

Sharing is Caring
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. حَمْدًا يُوَافِيْ نِعَمَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ.
يَا رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِيْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ الْكَرِيْمِ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ
Alhamdulillahirabbil ‘alamin, Hamdan yuwafi ni’amahu wa yukafi u mazidah ya rabbana lakal hamdu kama yanbaghi lijalali wajhikal karimi wa’adzimi sulthanika

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, kepujian yang sesuai mensyukuri nikmat-Nya, dan memohonkan kelebihan-Nya, ya Tuhan kami bagi-Mu segala puji, yang selayaknya dengan kebesaran-Mu dan kekuasaan-Mu, kesejahteraan dan keleselamatan atas junjungan kami Nabi Muhammad saw atas segala keluarga dan sahabat seluruhnya.

اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ سَلاَمَةً فِى الدِّيْنِ وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ
 وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ
Allahumma Inna nas’aluka salamatan fiddin, wa’ afiyatan fil jasadi wa ziyadatan fil ‘ilmi, wabarakatan firrizqi, wa taubatan qablal maut, wa rahatan ‘indal maut, wa maghfiratan ba’dal maut.

Ya Allah, kami mohon kepada-Mu keselamatan agama, kesihatan jasmani, bertambah ilmu dan berkatkan rezeki, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati dan memperoleh keampunan setelah mati .

اَللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِي سَكَرَةِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ
Allahumma hawwin ‘alaina fi sakaratil maut wannajata minannari wal ‘afwa ‘indalhisab

Ya Allah, mudahkanlah ketika ada golombang sakaratulmaut dan lepaskanlah dari api neraka dan mendapat kemaafan ketika dihisab.

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
Rabbana Laa Tuzig Qulubana Ba'da Idz Hadaitana min ladunka rahmatan Innaka Antal Wahhabu.

Ya Allah, janganlah digoncangkan hati kami setelah mendapat petunjuk, berilah kami rahmat, engkaulah Maha Pemberi .

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ إِمَامًا
Rabbana Hab Lana Min Azwajina Wadzurriyatina Qurrata A'yunin Waj'alna Lil muttaqina Imaman

Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami) dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

رَبَّنَا ظَلَّمْنَا أَنْفُسَنَا فَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ
Rabbana Dzallamna Anfusana Fainlam Taghfirlana Watarhamna Lanakunanna Minal Khasirina

Ya Allah, sesungguhnya kami telah menzalimi diri kami sendiri. Jika tidak Engkau ampuni dan memberi rahmat kepada kami, nescaya kami termasuk orang-orang yang rugi.

رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Rabbana Atina Fiddunya hasanatan wa fil akhirati hasanatan waqina adzabannari

Ya Allah berilah kami kebajikan didunia dan diakhirat, peliharalah kami dari seksa api neraka .


Sumber: Halaqah.net

Wednesday, February 25, 2015

Kalau itu Takdir dari-Nya

Sharing is Caring
Salam,

Hari ni macam mimpi, belum lagi aku lelapkan mata, apa yang berlaku sepanjang hari ni macam tak masuk akal. Dalam kegembiraan, dapat berita yang sangat mengejutkan. 

Seseorang yang aku kenal kongsi berita menghidap masalah kesihatan yang sangat teruk. Aku nampak tenang pada mulanya. Bila dia cerita perasaan dia, apa yang dia tempuh semasa dia berdiam diri dari aku, aku jadi sangat terharu dan sangat-sangat menyentuh perasaan aku. 

Balik rumah, aku terfikir balik apa yang diceritakannya. Aku sendiri macam tak mampu nak terima kenyataan. Perasaan dia, sedih dia, susah dia. Dia tak bersalah tapi kita tak boleh cakap ini hukuman Tuhan. Allah sebaik-baik perancang.

Aku terbayang saat dia terima keputusan tu, MasyaAllah. Macam mana lah aku yang berada kat tempat dia. Fikirkan masa depan, apa jadi dengan masa depan. Kesakitan masa depan. Menghadapi kematian. Aku... Mungkin akan lalui perkara sama kalau ....... . Tunggulah keputusan aku pula esok..

Aku harap semuanya baik-baik saja. Bebas. Moga Allah menghindarkannya dari aku. Walaupun tipis, aku masih berharap. 

Friday, January 30, 2015

Grab Xiaomi Redmi Note 4G LTE

Sharing is Caring
Salam,

Sejak beberapa bulan ni phone (Padfone 2) aku makin menjadi-jadi rosaknya. Kalau sebelum ni line phone kadang-kadang slow dan terputus tiba-tiba, masuk lift tiada line (sepatutnya ada line guna phone lain), bateri drain boleh sabar lagi lah.

Kat office bukan selalu aku cakap phone dalam lift. Lepas tu kat workstation aku ada pengecas, so, aku cas je selama aku duk kat office.

Tapi paling sakit hati bila orang call, diorang dan aku tak dapat dengar apa-apa pun. Lepas restart baru lah ok. Larat ke asik nak restart?

Baru-baru ni Lazada ada buat promosi Red ape entah. Tambah plak Lazada bagi diskaun RM25 kat staf TM. Lepas aku usha and review, malas nak amik tepon mahal-mahal yang boleh pakai setahun je. Aku nak try tepon murah-murah plak tapi spec yang mantap. Aku grab la satu Xiaomi Redmi Note 4G LTE.

Dari segi perisian tu tak la sehebat kebanyakkan android iaitu boleh pergi ke menu storage (Xiaomi hanya ada desktop) so, apa-apa klik kat shortcut desktop tu je. Tapi apa yang aku berminat dia punya processor dan ram. Janji dapat main game dan mesej tanpa lag atau sangkut-sangkut.


Sebelum beli aku check bila boleh dapat, katanya Rabu depan, means seminggu lebih jugak sebab KL kan cuti 2hb Feb. Aku beli Selasa lepas. Then aku beli, petang tu dapat mesej cakap dah fully shipped. Pantas jugak. Then, lepas 2 hari terus dapat semalam. Bagus juga service macam tu.

Konfius Pelan BB Social Celcom

Sharing is Caring
Salam,

Aku nak kongsi sikit apa yang terjadi kat aku ni. Hari tu aku ada subscribe pelan BB Social Daily dari Celcom. Katanya,


Kalau baca yang BlackBerry Social tu RM1/hari dengan access ke media sosial seperti Facebook, Twitter tanpa had. Kat sini dia tak bagitahu speed atau quota yang tanpa had tu. Aku pun subscribe lah dengan anggapan ianya quota.

Sebelum tu aku check baki sebelum nya RM17.87. Then lepas subscribe, jadi RM16.87


Lepas aku duk whatsapp dan facebook kejap-kejap, aku dapat mesej cakap aku dah hampir RM10 sehari. Aku pun check baki.. Nahhhhh..


Aku pelik jugak. Bila aku whatsapp saja, tanpa facebook, sebab aku ingatkan whatsapp akan free lah. Then aku dapat mesej percuma 22MB sebab aku dah melebihi RM10. Perghhhh.. Bila aku check balik, nahhhh lagiiiii.. Pe hallll?


Bek aku subscribe mingguan advance je RM8 seminggu. Sengal lah.. Camtu jerk curi duit customer. Sib bek line ko lebih baik, kalau tak, aku dah tukar provider biollll..

Sunday, January 18, 2015

Berdiam Itu Takda La Baik Sangat

Sharing is Caring
Salam,

Ada kesempatan ni aku nak luah la sikit. Kali ni bab DIAM ITU LEBIH BAIK.. Memang baik daripada duk mengata orang entah pape. Tapi aku nak cerita, kalau aku diam je, makan hati sendiri, tak baik untuk aku.

Nak cerita sikit, minggu lepas aku ada sentap dengan sorang kawan ni..

Dulu
Aku pernah la terkutuk dia, bukan niat nak kutuk direct, aku cuma cerita pasal orang lain supaya dia ambil IKTIBAR dari cerita aku. Secara tak sengaja, dia pandang aku terlalu puji orang lain dan membezakan kekurangan dia dan orang lain. Dia pula asyik merendah diri, kekurangan diri. Silap cara aku lah tegur dia.

Kini
Kami dah gaduh baik, gaduh baik.. Gaduh tu sebab teguran aku tu lah. Kemudian masing-masing berdiam diri. Amik masa dan buat hal masing-masing. Dah berbulan senyap, dia contact aku. Kami berbaiklah, lupa hal lama. Biasalah laki kan, kalo gaduh macam mana pun, bila berbaik, takda nak ungkit-ungkit dah.

Kalau dulu kitorang kerap lepak sama, kini tak dah. Lepas tu aku nampak gambar-gambar FB dia lepak dengan kawan-kawan opis dia kat Morib ke mana entah. Enjoy hapie-hapie kat pantai, main game. Aku tumpang gembiralah sebab sebelum ni dia macam susah nak enjoy sebab selalu keluar dengan aku. Tak pergi mana, tak enjoy macam tu.

Tengahari
Aku LIKE picture dia bebanyak.. Tanda aku suka tengok dia enjoy macam tu. Dalam hati aku, bagus lah, untung dia ada ramai kawan. Dia patut bersyukur. Dalam hati lah cakap.

Malam
Aku bukak FB, aku tengok status dia update pada petang, lepas aku duk like-like picture dia.


Walaupun dia tak tuju kat aku tapi key point dia

...its general status
Kau rasa? Sape yang terkena? Dah nama pon general status, sah-sah semua orang terkena/terasa. Tapi katanya dia tak tuju kat aku.

Kalau dia tuju kat seseorang, dia tak sepatutnya cakap GENERAL.. Dia patut guna perkataan/ayat yang menjurus maksud SPECIFIC PERSON. Contohnya:

  • Status untuk perempuan suka pakai tudung merah
  • Budak kampung aku, mohon terasa
  • Dituju khas kat budak ex5
  • #BudakShahAlam
Dah elok baik-baik, nak ungkit benda lama plak pe hal? Tu lah.. Berkawan nak beribu, nak jaga hati ramai kawan ingat mudah? Kata-kata tu penting, jangan asyik nak tembak orang. Last-last, cakap tuju kat orang lain, orang lain yang terasa.



Monday, January 12, 2015

Square Kufi Asrol Mania

Sharing is Caring
Bismillahirrahmanirrahim...

Salam korang.. Weekend ritu aku duk surf internet. Lepas tu terjumpa lah satu video nak buat kufi guna Illustrator. Sebelum ni aku penah buat tapi pakai software apa entah. Buat mudah tp nak save tak boleh, kena printscreen apa bagai. So, aku sempat buat logo Asrol Mania je.

Asrol Mania Kufi 2014

Kalau korang nak tau. Sejarah kufi ni dari kurun ke14 lagi dah ada. Iaitu orang buat atas duit syiling Islam lebih kurang.

Weekend lepas aku duk main-mainlah dengan Illustrator plak.

Kufi Illustrator

Dah buat macam-macam dah guna Illustrator. Sebenarnya tiru orang jugak, cuma aku ubah kolor je. Aku buat sendiri sebab senang nak edit guna Photoshop. Kalau amik yang google punya nak edit dah tak cantik dah..

Lepas tu, semalam dapat idea nak perelokkan kufi Asrol Mania tu. Nak tambah logo sendiri. Wat masa ni xda plan nak tukar logo Asrol Mania. Aku kene tetapkan pendirian.. Hahaha..


Logo bulat tu letak je tengah-tengah. Nanti nak watermark kat mana-mana gambar aku edit mudah sikit. Kufi dan logo masuk skali. Contohnya wallpaper desktop bawah ni.


Kurlas tak.. Haha.. Aku tengah pikir macam mana nak print dah tampal atau frame kat dinding rumah ni. Hurlm...

Thursday, January 08, 2015

Takziah 2015

Sharing is Caring
Bismillahir Rahmanir Rahim..

Salam Semua,
Selamat tahun baru 2015. Tak payah tanya azam, tak penah jalan punya. Kadang-kadang, yang tak diazamkan, itu yang tercapai.

Untuk tahun 2015 ni, permulaan yang sangat mendukacitakan iaitu pemergian sahabat yang suatu ketika dulu pernah jadi sahabat baik aku.. Aku kenal dia dari FB. Bermula dari bertegur sapa, lepas tu tukar-tukar cerita, usik mengusik. Pada awalnya dia cakap dia tak pernah jenjalan ke pantai timur. So, pada satu masa tu, aku nak balik ke Kuala Terengganu, aku pelawa lah dia sekali, at least ada teman aku balik Terengganu.

Dari situ, dia rapat dengan famili aku. Famili aku memang ramah dengan semua kawan-kawan aku. Kami semua dah biasa bawa balik kawan-kawan. Dah macam program anak angkat. Mak ayah aku plak suka biasakan diri suruh panggil diorang panggilan yang anak-anak panggil "Mie" untuk mak dan "Bak" untuk ayah. Dengan panggilan mesra macam anak-anak, jadilah rapat. Sangat rapat.

Pantai Lagun, Kuala Ibai

Masa ni bawa dia jenjalan kat Taman Monumen dan Masjid Kristal

Dalam perjalanan balik ke KL, singgah di Bukit Tinggi, Pahang


Nazirul Mubin
Nov 1985 - 6hb Jan 2015
Petang tu dalam pukul 3-4ptg macam tu, aku dapat tahu dari FB sahabat aku tu sakit. Terlantar di hospital. Aku cuba tanya kawan-kawan yang dekat dengan dia, Masing-masing tak berjawab. Sampailah aku balik kerja, kawan kami yang baik dengan dia juga, whatsapp aku bagitau sahabat aku tu dah meninggal. Dia pun tahu dari FB. 

Aku buka FB tengok dah ramai ucap takziah dan al-Fatihah. Aku cuba lagi tanya kawan-kawan dia yang lain. Salah sorang tu jawab, ada ketumbuhan dalam kerongkong. MashaAllah.. Patutlah kawan kami ada bagitahu masa bulan puasa ritu dia memang kurus kering. Arwah memang dah kurus, tp kali ni betul-betul kurus. Lepas rasa arwah whatsapp dengan mak aku, arwah ni bagitahu yang dia sakit, selalu demam.

Yang mendukacitakan aku, bulan 11 2014, Arwah ada whatsapp aku, minta hadiah birthday. Tapi aku menjawab sambil endah tak endah. Aku cakap besday aku dia tak kasi pun. Kalaulah aku tahu itu permintaan terakhir dia. Itulah yang sangat membuatkan aku menyesal. Ada kawan, aku tak hargai baik-baik. Bila tiada, barulah aku terasa kehilangan.

Sekarang aku hanya boleh panjatkan doa banyak-banyak moga roh arwah tenang di sana. Moga dia hanya mendapat ganjaran yang baik di akhirat.

Al Fatihah kepada Nazirul Mubin..