Labels

Thursday, July 25, 2013

Kawal Kolestrol

Sharing is Caring

Salam,

Minggu ni tahap kesihatan aku amat membimbangkan. Hampir setiap hari aku pening, letih, mengantuk, tak boleh fokus, kepala berdenyut..

Aku wat keputusan nak pergi ke klinik kat office je. Skali bila check, tekanan darah tinggi bacaan bawah adalah tinggi. Bacaan atas normal. Doktor bagi cadangan aku buat blood test. Nasib baik pagi hari tu (2 hari lepas) aku tak makan supplement. Kot-kot lah bagi kesan sikit pada darah kan.

Hari ni dapat keputusan. Jumpa doktor.
Siap duk dalam file lagi.

Tengok, patut la 2 hari makan masa nak siap, dapat card bagai.. Hahaha


Siap laminate okeh..

Baru aku tau darah aku jenis O Positif. Penderma universal tetapi hanya menerima darah jenis ni je. Darah lain takleh masuk. Kehkehkeh..

Mak ai.. Beratnya aku.. 95KG.. Aku dah lama tak timbang.. Tinggi aku ingatkan 183cm.. Maybe silap berdiri sket ke ape kan.. Berat tu yang aku tak tahan tu. Lepas ni boleh beli timbang la, aku selalu nak timbang. Hahaha..

Berat ideal max bagi aku adalah 82KG. Fuhhh... Aku kene turunkan berat aku 13KG. Arrgggghhhh.. Mampu ke aku? Hahaha.. Tapi sekarang aku dah 2 minggu kot tak makan nasi. Rasanya dalam 2 minggu ni baru sepinggan aku makan nasi. Nak kurangkan karbohidrat.

Tadi doktor pas aku ke konsultan pemakanan. So, aku kene ceramah la sikit tadi bab pemakanan. Bila kira-kira balik, memang aku amalkan pemakanan yang tak sehat. Sayur dah la tak makan. Buah pon aku tak makan. Fiber tu penting. Kalau sebelum ni aku makan beras biasa, aku dah tukar ke beras elok sikit. Ni aku makan roti biasa, lepas ni aku kene amalkan makan roti yang tinggi kandungan fiber, yang elok sikit lah. Apa salahnya untuk kesihatan sendiri kan. Buah tu aku boleh telan tapi walaupun ada peluang, aku tak amik pon buah. Malas nak makan.


Ini dia keputusan. Yang lain semua ok. Takda masalah pun. Tapi yang sangat bermasalah adalah kolestrol. Ni la bahana diet pemakanan yang tak seimbang. Aku kena kawal kolestrol dalam badan. Aku selalu makan yang bergoreng, berlemak.. Ini yang buatkan aku pening. Dalam masa lama, aku boleh dapat sakit jantung.

So, dalam perancangan aku, aku kena capai target kurang berat badan dan kolestrol. Aku biasa keluar beli barang dapur seminggu sekali. Apa kata aku kena tambah dalam checklist aku dengan buah. Buah tu sangat penting. Sayur bagi aku, tomato dan timun sudah mencukupi daripada aku tak amik langsung. Kan.. Tunggu tiga bulan dari sekarang, aku nak buat ujian darah lagi nak tengok pengurangan kolestrol dan berat badan. Nanti nak beli timbang lah. Seminggu turun 0.3KG pon jadi la.. Hahaha..

Friday, July 19, 2013

Surat Daripada Penunggang Motor Kepada Pengguna Jalan Raya Lain

Sharing is Caring
Aku sangat-sangat setuju dengan satu page kat facebook ni.. Sapa makan cili, dialah terasa pedasnya Silalah follow ramai-ramai..

Assalamualaikum.

Dari Penunggang Motosikal,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
_____________________________________________________

Kepada Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.

Tuan/Puan

Saya mewakili penunggang motorsikal seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi kepada pemandu-pemandu kereta yang tidak pernah berpengalaman menjadi penunggang motorsikal atau yang tidak
memahami perasaan menjadi penunggang motorsikal bahawa:

1) Kami berhak menunggang motorsikal di dalam lorong utama. Bukan hanya menunggang di lorong kecemasan. Kerana kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai LORONG KECEMASAN. Tidak perlu
bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi kepada kami.

2) Jika pemandu kereta ingin memotong kereta di hadapan, dan ada penunggang motor di laluan bertentangan, kami layak di hormati. Jangan memotong dengan tanggapan bahawa kami kecil dan boleh mengelak.

3) Di kawasan sesak & jem, tolong lihat belakang dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar lorong & pastikan beri signal 10 saat terlebih dulu, (KAMI BUKAN ROBOT yg "auto detect" kereta nk kekiri atau kanan) sebab yang parah bukan anda tapi kami. TAKE NOTE!!

4) Penunggang motorsikal seperti kami BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati sama seperti orang lain.

5)Kepada pemandu kereta yang merokok, jangan sesuka hati mencampakkan puntung rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu
jika ada penunggang motorsikal atau pengguna jalanraya yang lain. Puntung rokok yang masih berbara itu berkemungkinan termasuk ke dalam pakaian penunggang motorsikal dan membahayakan kami.

6) Jangan hina kami hanya kerana kami menunggang motorsikal. Allah dah turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu berbangga dengan harta dunia.

Sekian.

Yang menunggang motorsikal..
P/S : Tolong Share ^^
Salam Ramadan

Wednesday, July 10, 2013

Selamat Berpuasa 2013

Sharing is Caring
Salam,

Selamat berpuasa kat semua peminat. Haha.. Tahun ni aku puasa sorang-sorang lagi. Sahur pagi tadi macam biasa, makan koko crunch. Aku kene minum susu, supaya perut tak meragam. Maklumla sejarah gastrik. Huhu..

Harap tahun ni aku sehat sikit la, tak macam tahun lepas. Bulan puasa kene demam denggi. Rasa nak shooting la tahun ni. Tahun lepas shooting baju merah. Tahun ni nak shooting baju ape plak.. Aku malas nak beli baju melayu. Tak pakai pon. Jumaat kat opis dah. Harapkan raya je la 2 kali setahun. Tu pon kalo raya haji aku pakai baju melayu. di buatnya raya haji ni aku kat Mekah. Mampu ko? Hahaha..

K la.. Pose jangan tak pose. Tak baik tau tak pose tanpa sebab kukuh...

Thursday, July 04, 2013

Cari Jalan Menguatkan Stamina

Sharing is Caring

Salam

Akhir-akhir ni badan aku agak lemau. Bangun subuh pon berat. Biasa aku dah segar jam 6 pagi. Tapi sebulan dua ni, kol6.30 pagi tu mengantuk gila. Lagi teruk 2 minggu kebelakangan ni. Badan tersangat letih. Siang malam. Tido malam awal pun, pagi betul-betul macam orang tak cukup tido.


Lepas diskus dengan orang berpengalaman. Ada yang ofer Shaklee dan beberapa produk lain. Ada sorang akak ni share experience dia. Menarik. Dia suruh aku cari sejenis ubat tu nama Arcalion. Khas untuk membantu minda yang kurang baik. Yer la, aku sekarang bila badan tak kuat, aku jadi kurang fokus, malas nak buat kerja.

Nak tunjuk gambar tak tahu mana satu. Banyak sangat pattern. Huhu.. Tapi aku cuba cari kat farmasi kat opis aku. Takda la plak cadangan ubat tu. Lepas tu aku dapatkan satu supplement ni.

Nu-Prep 100

Ubat ni aku dah usha kat internet. Untuk kuatkan tenaga lagi-lagi untuk bekerja. Tapi ada satu laman web kesihatan batin, katanya ubat ni khas untuk kuatkan tenaga kelelakian. Amboi, bukan main promote kan. Aku baca kat laman web betul takda pun cakap macam tu sangat. Cuma nak kasi kuat stamina bekerja, segar dan sehat je.

Ni aku tengah order Shaklee Vit B-Complex. Dari segi pembacaan, macam ok jugak. Khas untuk menguatkan tenaga dalaman. Bagi sehat.