Labels

Saturday, March 29, 2008

Zaman kanak2 dulu kt skolah

Sharing is Caring
Apa yang istimewanya anak² tahun 80an?
Bukan kanak² istimewa..Betapanya
istimewanya kita time tu..hihi~!

Bagi budak2 yg lahir pd thn 80'an
mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je. bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- time rehat pon kdg² bkn gi makan..ada
yg main kejar² la..xpon time paling
besh beratur pjg nk gosok gigi dgn
kehadiran nurse bwa replika gigi..tu
pon time kita darjah 1..iye² la
ke'poyo'an kita mnyerlah ikut nurse
gosok gigi..

- time xbesh gigi rongak..ada je bnda
nk patah..haha!!!

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- guna pencil kaler paling
femes..luna,swan..kusyuk kaler buku
kaler katun jepon bg yg pompuan
la..haha!

- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam. msti byk collection pemadam la
time tu,plg femes pemadam ntah mcm²
negara.padahal itu fungsi sbnr, utk
padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat (gold
dust) dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh. ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D. super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.
apa yg femes time tu break game pkai
bateri..susun block..msti tiap
bebudak..ada nyer.. takpon main
kad 'Donkey' laa..Happy family
laa..carik ahli kuarge yg ilang..kuikui!
"one family at home!"..egege~

- dak pompuan lak kompom beli "pompuan
kertas" yg harga dia 10sen-20sen
skeping..potong² lekat ngan baju
dia..buat ganti barbie laa time
tu..putus paler beli baru..kahkah~!

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la
pulak...tunjuk sapa nye parut lagik
besar! mengong~!hahaha..

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban, Tomatoman
dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent. huhu~

pas r kt member2 korang....
mesti diorg tersengeh2 b

Sunday, March 16, 2008

Kenapa ramai orang tatau lagi yang minyak malaysia habis tahun 2012 atau 2015?

Sharing is Caring
Kenapa ramai orang tatau lagi yang minyak malaysia habis tahun 2012 atau 2015?

Kenapa minyak kita harga rm1.92?
Kenapa keuntungan petronas 60 ribu billion ?

Kenapa kerajaan masih bagi subsidi? Kenapa korang masih bandingkan minyak dengan venezuela ke hapa?

Kenapa korang taktau minyak malaysia adalah minyak paling mahal didunia kerana kanduingan sulfur yang rendah?

Korang tau tak minyak kita dijual pada harga yang tinggi dan kita beli balik minyak arab atau minyak dr amerika selatan yang murah sebab kita nak duit untung nak kaver balik kos import kita bile kite takde minyak dah nanti lagi 10 tahun akan datang?

Friday, March 14, 2008

Dosa Tak Solat

Sharing is Caring
Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh:
Dijauhkan cahaya muka yang bersinar..

Dzuhur:
Tidak diberikan berkat dalam rezekinya..

Ashar:
Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan..

Maghrib:
Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.

Isya':
Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya..

Cara Baru Jawab Tepon...

Sharing is Caring
Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adelah salah... dan kebanyakannye sama..terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul. Jadi disini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye (tak le boring sangat lebih² lg kalu yg kejenye mmg jawab tepon).


1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maap.sini bukan balai polis.

2. Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.

5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... time kacih.

8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap

9. Soalan: halloo... ...
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?

10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya...
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.

11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu.

12. Soalan: assalammualaikum...
Jawapan: waalaikummussalam..(tupp!..terus letak tepon.salam kite wajib
jawab)

Sunday, March 09, 2008

Lawak: Lewat Sebulan

Sharing is Caring
Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4
bulan. pada suatu malam si isteri memeluk
leher suami dengan nada manja seraya berkata,
"ayang, period i dah lewat sebulan, tapi i tak
boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check
kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun
berpakat dengan isterinya untuk
tidak memberitahu sesiapa pun tentang
perkhabaran gembira ini sehingga
ianya benar2 pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi
oleh pegawai dari TNB kerana
terdapat tunggakkan dalam pembayaran
bill elektrik rumah mereka. Pegawai
TNB tu pun berkata " ini rumah En.
Mahpus ker?" "iya, saya ni isterinya.
ada apa encik"

Pegawai TNB tu pun berkata, " Puan, ni
dah sebulan lewat, saya dah tak
boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun
membalas balik cakap pegawai TNB
tu." APA??? Macam mana pulak encik tahu
yg saya ni sebulan lewat???"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba
menjawab " ala puan, ni kan zaman IT,
semua tu ada dalam komputer dan kita
boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si
isteri tu lagi terkejut.

"APAAA????Saya lewat sebulan pun awak
semua boleh tahuuu??? "

Pegawai TNB tu pun mententeramkan
keadaan" Relek puan, puan ni baru lewat
sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yg terperanjat beruk dengan
kenyataan pegawai tu pun berkata,
nanti saya bincang dengan suami
saya..lalau pegawai TNB tu pun beredar
dari situ..

Keesokkan harinya, selepas si Mahphus
ini di beritahu oleh isterinya, dia
pun naik berang dan terus ambik cuti dan
pergi ke kedai TNB yg berdekatan..

Dengan tanpa menghiraukan
pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ,
dia pun memekik seraya berkata "Apa korang ni,
isteri saya sebulan lewat pun nak
heboh2 ke dalam internet. awak ni semua
yg berkeluarga tak pernah lewat
sebulan kerrrr????!! bisness apa korang
buat niii?? nak kena saman kerr???

Lalu pegawai yg datang kerumah si
Mahphus ni berdiri dan mententeramkan
keadaan. "sabar encik, sabar encik. apa
susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je..." kata-kata
pegawai TNB tu membuatkan si mahphus
naik berang.

"APAAA?? nak bayar korang? belahhhh
lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap " kalau
macam tu, Kita terpaksa potong encik
punya....... ...."

Si Mahpus mencelah " apa??? potong???
abih tu isteri saya di rumah nak pakai
apaaaaaa???

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak
gayanye..ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN
AJERRRLAAAAAAAA"