Alahai..
Bulan pose ni da 3 4 kali kot aku makan
Sotong, Ikan, Udang & Udang celup tepung
Biasanya aku pakai tepung segera jerk
Akhir2 ni aku cam nak guna resepi orang lama
Resepi dari nenek aku
Tapi nenek aku da meninggal da - Al Fatihah
Terima Kasih
Pastu aku calling2 la mak aku
Ni dia resepinya..
Sotong Celup Tepung
Bahan2
1/2 cawan Tepung beras
1 Sudu kecik Kapur barus
1/2 Sudu kecik Serbuk Kunyit
1/2 Sudu kecik Garam (Garam aku x bape masin, ntah garam ape mak aku beli ritu)
1 Biji Telur
2 Ekor Sotong Betina & 1 Ekor Sotong Jantan
Cara2
Gaul semua bahan (1) sampai jadi pekat (3)
Bila da pekat tu, masukkan Sotong
Goreng ngan api sederhana kuat
Tips taknak sotong keras, goreng jangan terlalu lama sebab makanan laut memang cepat masak
Terima kasih kerana membaca
Sila ke My Blurbs untuk info menarik
2 Ekor Sotong Betina & 1 Ekor Sotong Jantan <-- wajib cmni ke? hehehe
ReplyDelete